Spanje ontving afgelopen zomer ondanks protesten recordaantal toeristen

9 (09.00 uur) Spanje ontving afgelopen zomer ondanks protesten recordaantal toeristen ol

SPANJE – Spanje kreeg afgelopen zomer opnieuw te maken met over-toerisme. Het aantal mensen dat het land toen bezocht, lag al 7,3 procent hoger dan in dezelfde periode in 2023. Daarmee is een record van 21,8 miljoen toeristen bereikt.

In juli ontving het land 10,9 miljoen toeristen en een maand later kwam datzelfde aantal er nog eens bij, meldt het nationale statistiekbureau INE. Spanje is na Frankrijk de populairste toeristische bestemming ter wereld.

De meeste toeristen die Spanje afgelopen zomer over de vloer kreeg, waren Brits (4,17 miljoen). Daarnaast gingen ruim 1,5 miljoen Nederlanders naar het Zuid-Europese land. Vergeleken met een jaar eerder was Spanje ook wat meer in trek bij Amerikanen.

Het aantal toeristen in Spanje brak overigens nog een record. Tot en met augustus ontving het land maar liefst 64,8 miljoen buitenlandse bezoekers. De populairste bestemmingen waren Catalonië (waar Barcelona ligt), de Balearen de Canarische Eilanden. Naar verwachting loopt het aantal toeristen dit jaar op tot 90 miljoen, schrijft The Guardian.

Het massatoerisme valt bij veel Spanjaarden overigens niet in de smaak. De afgelopen maanden waren er meerdere protesten tegen over-toerisme, met name in Barcelona, Málaga en de Canarische Eilanden en de Balearen.

Demonstranten klaagden over de druk op de infrastructuur en over de stijgende huurprijzen, omdat veel panden tegen hoge prijzen aan toeristen worden verhuurd. De burgemeester van Barcelona heeft gezegd dat de stad in 2029 een einde zal maken aan de verhuur van appartementen aan toeristen. (NU.nl)…[+]