Israël bevestigt dood ‘rechterhand’ Hamas-leider Sinwar

2 Israël bevestigt dood

JERUZALEM – Het Israëlische leger bevestigt dat zij Rawhi Mushtaha hebben gedood. Mushtaha was het hoofd van de Hamas-regering in Gaza, en werd ook wel de “rechterhand” van Hamas-leider Yahya Sinwar genoemd. De liquidatie vond drie maanden geleden plaats tijdens aanvallen op de Gazastrook. Ook militaire veiligheidsfunctionarissen Sameh al Siraj en Sami Oudeh werden toen gedood.

Begin augustus berichtte de in Londen gevestigde krant Asharq al Aswat al dat Israël een tunnel onder de Gazastrook had gebombardeerd waarbij onder anderen Mushtaha en Al Siraj omkwamen. Mushtaha zat sinds 2012 in de leiding van Hamas. Hij was een veteraan van de beweging en was een van de oprichters in de jaren tachtig van de militaire tak van Hamas, de Izz al Din al Qassem-Brigades. Die zijn genoemd naar een Syrische strijder tegen Britse en Franse koloniale overheersing en tegen de vestiging van een Joodse staat, Izz al Din al Qassam (1882-1935). Al Siraj was naar verluidt een deskundige van Hamas op het gebied van financiën, bewapening en elektronische oorlogvoering.

Mushtaha werd omschreven als een van de meest vooraanstaande leden van Hamas en als een van de naaste medewerkers van Sinwar. In 2015 werd hij door het Amerikaanse Ministerie van Buitenlandse Zaken aangemerkt als “speciaal aangewezen terrorist”. Hamas heeft de dood van de functionarissen niet bekendgemaakt om “verlies van moreel en de werking van zijn terreuroperaties” te voorkomen. (De  Telegraaf)…[+]