Na 24 jaar neemt Israël wraak: “Iconische’ Palestijnse moordenaar Aziz Salha omgekomen bij Gaza-aanval

5 (23.00 uur) Na 24 jaar neemt Israël wraak

GAZA  –  Het heeft 24 jaar geduurd, maar nu heeft Israël toch uiteindelijk wraak kunnen nemen. De Palestijn haalde wereldwijd het nieuws nadat hij samen met een woedende horde twee Israëlische soldaten had vermoord en met bebloede handen triomfantelijk uit een raam van een appartement zwaaide. Afgelopen week kwam hij bij een bombardement in Gaza om het leven.

Palestijnse media hebben dat volgens Times of Israël bekendgemaakt. Aziz Salha maakte destijds deel uit van een boze Palestijnse meute die in het jaar 2000 in Ramallah de soldaten overmeesterde. De bloederige foto van Salha wekte wereldwijd afschuw.

Israël greep destijds keihard in. Veiligheidstroepen arresteerden al snel verschillende Palestijnen, onder wie politieagenten, vanwege hun betrokkenheid bij de moord. Aziz Salha, toen 20 jaar oud, werd pas het jaar daarop, op 25 juni 2001, gearresteerd. Hij gaf toe dat hij een van de Israëli’s had gewurgd en werd veroordeeld tot levenslang. Maar tien jaar later werd hij vrijgelaten in ruil voor de gekidnapte Israëlische soldaat Gilad Shalit.

Aziz Salha zou dus nu volgens Palestijnse media zijn gedood bij een recent bombardement. Of hij ook doelwit was, is officieel niet bekendgemaakt. Het leger vernietigde verlaten scholen waarin Hamas volgens IDF een commandocentrum had. Daarbij zouden twintig mensen, onder wie Salha, om het leven zijn gekomen. Volgens Hamas zou het om 51 doden gaan.

Aan de dood van de 33-jarige Israëlische reservist in 2000 ging een tragische vergissing vooraf. De militair aan het stuur nam een verkeerde afslag en reed rechtstreeks Ramallah in. In die tijd waren er veel rellen en werd hard opgetreden tegen stenengooiers.

De Israëlische militairen Yosef Avrahami en Vadim Norzhic werden door de Palestijnse politie gearresteerd en overgebracht naar een politiebureau. Een uitzinnige menigte Palestijnen drong het bureau binnen en vermoordde de twee met messen, schoppen en blote handen. Een derde werd ernstig gewond.

De inmiddels bekende bebloede handenfoto werd genomen toen een van de moordenaars triomfantelijk in een raamopening verscheen.

Een van de slachtoffers werd naar buiten gegooid en er werd gespuugd en ingeschopt op het levenloze lichaam. Ook werd het lijk door de straten gesleept en in brand gestoken. (De  Telegraaf)…[+]

Fototekst: Aziz Salha. (ANP)