Apenpokken en COVID-19 niet met elkaar vergelijken

AMSTERDAM – Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) moet apenpokken beter bekend als (mpox) niet vergeleken worden met COVID-19. Dit benadrukt de WHO. Hoewel momenteel een gevaarlijke variant van (mpox) in verschillende landen circuleert zegt de WHO dat men weet hoe deze aan te pakken en bestrijden.
In geval van COVID-19 was dat niet het geval. “Mpox is niet de nieuwe COVID-19. Als het nu gaat om de variant clade 1, die aan de basis ligt van de huidige epidemie in Centraal- en Oost-Afrika, als over clade 2, die de epidemie van 2022 veroorzaakte”, zegt WHO-regionaal directeur Hans Kluge.
Na uitbraken van mpox in de Democratische Republiek Congo en aangrenzende landen, heeft de WHO vorige week de internationale medische noodtoestand uitgeroepen. De WHO erkent het risico dat mpox zich na de uitbraken in 2022 opnieuw internationaal kan verspreiden en een gezondheidsrisico kan vormen voor verschillende landen. De nieuwe en besmettelijkere clade 1b-variant dook voor het eerst op in Congo en is ook al vastgesteld in Burundi, Kenia, Rwanda, Oeganda en Zweden.
De Wereldgezondheidsorganisatie liet ook weten dat Afrika hulp nodig heeft bij het bestrijden van de uitbraak van mpox. “Europa moet solidair zijn met de mensen en gemeenschappen die worden getroffen”, aldus Kluge. “We kunnen en moeten mpox samen aanpakken. Kiezen we voor systemen om mpox wereldwijd te beheersen en uit te roeien? Of beginnen we een nieuwe ronde van paniek, gevolgd door verwaarlozing?” De directeur verwees daarbij naar de goed georganiseerde aanpak van mpox in Europa twee jaar geleden.…[+]