Argentijns gerechtshof acht Iran schuldig aan dodelijke bomaanslag op joods centrum in Buenos Aires

ARGENTINIЁ – Het Argentijnse Hof van Cassatie heeft geoordeeld Iran schuldig is aan twee aanslagen in Buenos Aires, waarbij in totaal 114 doden vielen. De eerste aanslag vond plaats in 1992 tegen de Israëlische ambassade. Twee jaar later vond opnieuw een aanslag plaats, ditmaal tegen het Argentijns-Israëlische Vereniging (AMIA). De lokale pers spreekt over “een historisch vonnis” voor de joodse gemeenschap.
“Hezbollah voerde een operatie met een politiek, ideologisch en revolutionair doel die werd uitgevoerd onder het mandaat van een regering, van een staat”, aldus rechter Carlos Mahiques, een van de drie rechters in de zaak, aan Radio Con Vos.
Voor de extreemrechtse Argentijnse president Javier Milei komt het vonnis als een flinke opsteker. Het staatshoofd, die ingrijpende hervormingen probeert in te voeren om de sukkelende Argentijnse economie naar eigen zeggen gezonder te maken en daarbij op grote tegenstand van onder andere vakbonden stuit, was donderdag juist te gast in Florida bij een grote bijeenkomst van joodse Amerikanen. Voor zijn steun aan Israël kreeg hij daar de eretitel ‘Ambassadeur van het Licht’ uitgereikt.
Kort na de uitspraak verklaarde Milei meteen Iran tot ‘terroristische staat’.
De aanslag in 1994 vond plaats op 18 juli. Een zelfmoordterrorist bracht een autobom tot ontploffing bij het gebouw van de AMIA, een joods gemeenschapscentrum. In Argentinië huist met naar schatting meer dan 200 duizend mensen de grootste joodse gemeenschap in Latijns-Amerika.
Het Argentijnse onderzoek naar de aanslag is lang bijzonder controversieel geweest. Pas in 2006 begonnen twee aanklagers formeel een strafzaak, waarin ze de Iraanse overheid beschuldigden van het organiseren van de aanslag en de Libanese terreurgroep Hezbollah van het uitvoeren ervan. Volgens de strafzaak zou Teheran tot de terreurdaad hebben besloten uit woede om het opschorten van een nucleaire overeenkomst tussen Argentinië en Iran.
In 2015 leverde Alberto Nisman, een van de aanklagers, een rapport van ruim 300 pagina’s, waarin hij de toenmalige president Cristina Fernández de Kirchner ervan beschuldigde de zaak in de doofpot te hebben willen stoppen. Nisman werd, voor hij kon getuigen tegen de president, echter vermoord. Fernández de Kirchner werd in 2021 vrijgesproken en heeft de aantijgingen altijd ontkend.
Hezbollah werd door Argentinië in 2019 verklaard tot terroristische organisatie. (HLN)…[+]