PARAMARIBO – Het pilotproject voor digitale verkeershandhaving, uitgevoerd door het directoraat E-Government onder leiding van directeur Previen Ramadhin, heeft opvallende resultaten opgeleverd.
In zes maanden tijd registreerde de smartcamera op de Dr. Sophie Redmondstraat dagelijks ongeveer 9.000 voertuigen, waarvan maar liefst 36% de maximumsnelheid overschreed.
Het systeem is ontworpen om meerdere verkeersovertredingen automatisch vast te leggen, waaronder snelheidsovertredingen, het rijden door rood licht, het niet dragen van een gordel en het gebruik van een mobiele telefoon tijdens het rijden. De camera herkende 99,8% van alle kentekenplaten correct en kan ook het type voertuig, de kleur en openbare kentekens identificeren. “De resultaten van het pilotproject tonen aan dat het systeem technisch klaar is voor landelijke toepassing,” zegt Ramadhin.
Het voorstel voor landelijke implementatie is inmiddels ingediend bij de regering. Er is een presentatie gehouden voor de regering, en er is gevraagd om verdere uitwerking van dit plan. “Belangrijk is om te weten hoe de boete zal worden uitgereikt, welke beroepsmogelijkheden burgers hebben en of de huidige wetgeving voldoende aansluit op het systeem of dat aanpassing nodig is,” zegt Ramadhin. Zijn team werkt de komende weken samen met het Korps Politie Suriname aan deze punten, en eind april zal een uitgewerkt plan aan de regering worden gepresenteerd.
Op vragen van de pers over bromfietsen en e-bikes zonder helm of kenteken gaf Ramadhin aan dat het systeem momenteel alleen voertuigen met kentekenplaten detecteert. E-bikes vallen daar dus nog niet onder. “Het ministerie van Justitie werkt aan een wijziging van het rijbesluit om ook e-bikes onder de registratieplicht te brengen,” voegt hij toe. Hoewel e-bikes nog buiten het handhavingssysteem vallen, detecteert de camera wel elk vervoermiddel dat voorbijrijdt. “Maar zonder kenteken weten we simpelweg niet waar we de boete moeten sturen.”
Volgens Ramadhin is de inzet van technologie noodzakelijk vanwege het hoge aantal verkeersongevallen en de beperkte capaciteit van de politie. “Je kunt niet overal een agent plaatsen, maar wel een camera. Deze systemen draaien 24/7 en leveren continu controle en data op.” Naast handhaving is het systeem een waardevolle bron van informatie. “Met de data krijgen we inzicht in verkeersdrukte, knelpunten en wegbelasting. Dat helpt de overheid bij het maken van gericht beleid, bijvoorbeeld op plekken waar veel ongelukken gebeuren met voetgangers of fietsers.”