DUITSLAND - Karlsberg-bier, Rieslingwijn en Birkenstocks: het zijn typisch Duitse export-producten waarvan de producenten de heffingenheisa goed in de gaten houden.
De Europese Unie heeft de economische groeiverwachtingen al naar beneden bijgesteld. De Verenigde Staten waren in 2024 de grootste handelspartner van Duitsland, met een totale wederzijdse goederenhandel ter waarde van 253 miljard euro. De ingevoerde en dreigende heffingen baren dan ook zorgen in Duitsland, dat al twee jaar op rij in een recessie zit.
"Zowel Europese producenten als Amerikaanse consumenten zullen eronder lijden", zegt Rodger Wegner tegen persbureau Reuters. Hij is voorzitter van de Association of Exporting Breweries, waar Duitse biermerken als Karlsberg onder vallen. "Het zal een bittere pil zijn om te slikken", zegt de Duitse wijnmaker Thomas Loosen, van Dr. Loosen. Hij maakt onder meer Riesling en exporteert een derde van zijn productie naar de VS. De financiële gevolgen van Donald Trumps heffingen lijken onvermijdelijk voor de wijngaard in de Moezelstreek.
Birkenstocks laat weten gewoon door te gaan met het openen van vijf nieuwe winkels in de VS. Een woordvoerder zegt dat het bedrijf niet van koers verandert, vanwege de "verstoringen op de korte termijn". Op dit moment heeft de kurkensandalenproducent tien vestigingen in het land. (Nu)