PARAMARIBO – De eerste Navratri-periode (vastenperiode) van de hindoes is op 30 maart van start gegaan en eindigt op 7 april. Deze periode wordt ook wel Chaitra Navratri genoemd.
Navratri is een belangrijke tijd van zuivering, bezinning en spirituele reiniging. Het is een negen dagen durend feest ter ere van de vrouwelijke energie (Shakti). Elke avond staat een van de negen vormen van Durga Mata centraal.
Chaitra Navratri, ook wel Vasantha Navaratri genoemd, is de op één na meest gevierde Navratri. De naam is afgeleid van vasanta, wat "lente" betekent. Het festival wordt gevierd tijdens de maanmaand Chaitra (maart-april) en is gewijd aan de godin Durga, wier negen vormen gedurende negen dagen worden aanbeden. Zij vernietigt demonen (het kwaad) en is de beschermende moeder van ons allen. Over de hele wereld wordt zij, samen met al haar manifestaties, vereerd en wordt tijdens Navratri de Durga Puja uitgevoerd.
De laatste dag valt samen met Ram Navami, de geboortedag van Ram. Daarom wordt deze Navratri door sommigen ook wel Ram Navratri genoemd. In verschillende regio’s heeft Chaitra Navaratri andere benamingen: het heet Navreh bij de Kashmiri Pandits, Gudi Padwa in Maharashtra en Ugadi in Andhra Pradesh, Telangana en Karnataka.
Tijdens Navratri wordt vaak de Durga Path uitgevoerd. Eerst vindt een puja plaats, waarna er wordt gereciteerd uit de Durga-Saptashati, een heilig boek met 700 shloka’s (strofen) gewijd aan Durga Mata. Ook kan de Durga Chalisa worden gelezen. Daarnaast worden negen kleine rode of veelkleurige vlaggetjes in de aarde geplant, die kenmerkend zijn voor Durga Mata. Iedereen kan in deze periode bidden uit devotie voor Shakti Mata. Zij geeft ons de kracht om een nieuwe start te maken, verrijkt met nieuwe kennis, spirituele rijkdom en de zegen van Mata Ji.
Navratri is ook verbonden met de strijd tussen Durga en de demon Mahishasura, die de overwinning van het goede op het kwade symboliseert. Dit is niet zomaar een eenvoudig verhaal over goed en kwaad, maar een verhaal vol symboliek en morele lessen. Deze negen dagen zijn volledig gewijd aan Durga en haar negen avatars – de Navadurga. De specifieke vormen van Navadurga zijn ontleend aan de Devikavaca, een subsectie van de Devipurana-tekst, en representeren belangrijke aspecten van het leven van de godin Parvati. Elke dag is verbonden met een incarnatie van de godin.
Veel hindu’s in Suriname vieren Navratri door te vasten, mandirs (tempels) te bezoeken, thuis te bidden en puja’s uit te voeren.