PARAMARIBO – De grootschalige houtkap in Suriname vormt een directe bedreiging voor de nationale ontwikkelingsvisie, waarschuwde minister Marciano Dasai van Ruimtelijke Ordening en Milieu.
Volgens hem staat het behoud van het Surinaams tropisch regenwoud haaks op het toenemende aantal houtconcessies en illegale ontbossing.
"Onze natuurlijke hulpbronnen zijn eindig. Als we doorgaan op het huidige pad van commerciële houtkap, ondermijnen we onze eigen toekomst", aldus minister Dasai tijdens de wekelijkse regeringspersconferentie. Hij benadrukte dat duurzame ontwikkeling alleen mogelijk is als het milieu integraal wordt meegenomen in het nationaal beleid. Uit cijfers blijkt dat in de afgelopen tien jaar duizenden hectare bos zijn verdwenen door legale en illegale kap. De economische opbrengsten staan volgens critici niet in verhouding tot de ecologische schade. “De waarde van een levend bos is vele malen groter dan die van een container vol tropisch hout”, stelt milieudeskundige Sandhia Sakimin, die ook aanwezig was op de persconferentie.
De Nationale Structuurvisie 2050 en de Green Development Strategy voorzien in een langetermijnstrategie waarin ecologisch evenwicht centraal staat. “Deze documenten zijn niet zomaar visies op papier, ze moeten vertaald worden naar harde wetgeving”, zei Sakimin. Toch blijkt de handhaving problematisch. Controlemechanismen ontbreken of functioneren gebrekkig. Lokale gemeenschappen klagen over bosverwoesting in hun woongebieden, zonder dat zij gehoord worden. Minister Dasai erkent de gebreken. "De controlecapaciteit is beperkt, maar we werken aan versterking van het toezicht. We willen onder meer satellietbeelden en drones inzetten om illegale kap beter te detecteren."
Tegelijkertijd wil de regering inzetten op herbeplanting en stimulering van alternatieve inkomstenbronnen. Ecotoerisme en duurzame bosproducten worden genoemd als potentiële alternatieven. Maar critici stellen dat zolang houtbedrijven politieke en economische macht hebben, structurele hervorming uitblijft. De urgentie is groot, benadrukt Dasai. “Als we onze bossen niet beschermen, verliezen we niet alleen biodiversiteit, maar ook onze identiteit als groene natie.”
Het ministerie zegt in de tweede helft van 2025 een aangescherpt bosbeheerbeleid te presenteren, met strengere vergunningseisen en sancties voor overtreders. De vraag blijft of dit voldoende zal zijn om de trend van ontbossing te keren. De tijd dringt. Suriname staat op een kruispunt tussen economisch gewin op korte termijn en ecologische stabiliteit op lange termijn.