PARAMARIBO – Volgens Jennifer van Dijk-Silos, trekker van het Antifraude Platform (AFP), heeft zij nog nooit zoveel onzuiverheden en rotzooi meegemaakt rond de indiening van kandidatenlijsten...
op het Districtsraad- en Ressortsraadniveau. De onvolkomenheden zijn niet alleen bij één hoofdstembureau geconstateerd, maar bij meerdere. Van Dijk-Silos, die ooit voorzitter was van het Onafhankelijk Kiesbureau (OKB), zegt dat onder andere bewilligingsformulieren niet zijn getekend en dat bepaalde personen geen bewilliging hebben afgegeven. Ook komen de namen van kandidaten op meerdere lijsten van verschillende politieke partijen voor.
Van Dijk-Silos belegde vanmiddag een persconferentie nadat OKB-voorzitter Samseerali Sheikh-Alibaks de alarmbel had geluid, omdat er veel mis was met de kandidatenlijsten. Zowel Van Dijk-Silos als Sheikh-Alibaks spreken van een complete chaos. Het OKB ontdekte de onvolkomenheden nadat toezichthouders naar de verschillende hoofdstembureaus waren gestuurd. Nadat de kandidatenlijsten op 25 maart waren ingediend, moesten deze ter inzage worden gelegd.
De trekker van AFP zegt dat het voor het eerst is dat landelijk zoveel grove fouten zijn gemaakt. Zij verduidelijkt dat het alleen gaat om de kandidatenlijsten op Districtsraad- en Ressortsraadniveau, en niet op DNA-niveau. Enkele van de districten waar het goed mis is gegaan, zijn Marowijne, Para en Brokopondo. "Van de partij ABOP is zeker 80 procent van de bewilligingsformulieren incompleet. Namen van kandidaten komen niet alleen voor op de ABOP-lijst, maar ook op de lijsten van de VHP, NDP en NPS. Wat ook is opgevallen, is dat tijdens de terinzagelegging de onderliggende stukken niet waren toegevoegd bij de kandidatenlijsten. Dit terwijl de wet dat voorschrijft."
Waar de AFP-trekker zich behoorlijk aan stoort, is het opleidingsniveau van het personeel op de verschillende hoofdstembureaus. Volgens haar wist een deel van het personeel niet wat haar taken precies inhielden. Daarbovenop hekelt zij ook de houding van het Centraal Hoofdstembureau (CHS). Dit bureau zou volgens haar bevoegdheden hebben toegeëigend die het niet heeft. Zo zou het CHS zich hebben bemoeid met zaken van de hoofdstembureaus. "Hoofdstembureaus zijn verkiezingsautoriteiten op districtsniveau. Het Ministerie van Binnenlandse Zaken moet ingrijpen. Er moet gesproken worden met de stakeholders, en politieke partijen moeten ook wat van zich laten horen," aldus Van Dijk-Silos.