PARAMARIBO –Stichting Platform Integrale Samenwerking van Organisaties voor mensen met een speciale hulpvraag (ISOS) heeft haar zorgen geuit over de beperkte toegang tot...
verkiezingsinformatie en deelname voor mensen met een beperking. Volgens Nancy Nathoenie, vertegenwoordiger van ISOS, is er nog te weinig aandacht voor deze groep in aanloop naar de komende verkiezingen.
“Er is nauwelijks informatie beschikbaar voor mensen met een speciale hulpvraag over de verkiezingen.” Toch hebben ook zij, net als ieder ander, het recht om hun stem uit te brengen. We kunnen deze mensen niet langer over het hoofd zien”, zegt Nathoenie. Het platform ISOS zet zich actief in voor gelijke kansen en sociale participatie van mensen met een beperking. In samenwerking met relevante instanties en beleidsmakers wil ISOS drempels wegnemen die stemmen moeilijk of zelfs onmogelijk maken voor bijvoorbeeld blinden en doven.
Nathoenie benadrukte dat het belangrijk is dat verkiezingsdeelname voor iedereen toegankelijk wordt gemaakt: “Iedereen, ongeacht beperking, moet zelfstandig en volwaardig kunnen stemmen. Daarvoor zijn specifieke voorzieningen nodig. Denk aan begeleiding op stembureaus en de inzet van tolken voor doven.” Ze roept daarom de verkiezingsautoriteiten en de Surinaamse regering op om samen met ISOS op korte termijn te werken aan oplossingen. “We vragen nadrukkelijk om hun ondersteuning. Het is noodzakelijk dat ook mensen met een hulpvraag een eerlijke kans krijgen om te stemmen.”
Tijdens een bijeenkomst wees Nathoenie op praktische obstakels die mensen met een beperking dagelijks ondervinden. “Als iemand in een rolstoel een trap op moet om een gebouw binnen te gaan, dan is dat geen zelfstandige toegang.” Dat kan en mag niet de norm zijn. Gelijke kansen beginnen bij toegankelijkheid.” Het platform benadrukt dat deze uitdagingen niet alleen tijdens verkiezingen zichtbaar zijn, maar in het dagelijks leven structureel voorkomen. “Of het nu om een bank, overheidsinstelling of een stembureau gaat, er moet rekening worden gehouden met mensen die niet kunnen zien, niet kunnen horen of zich niet zelfstandig kunnen verplaatsen”.
ISOS ziet het als haar missie om deze structurele uitsluiting onder de aandacht te brengen en aan te pakken. “We leveren graag onze bijdrage om dit te realiseren, maar we kunnen het niet alleen.” Er is samenwerking nodig, van zowel de overheid als instellingen als onder andere het OKB. Alleen zo creëren we een samenleving waarin iedereen volwaardig mee kan doen – ook tijdens de verkiezingen”, besluit Nathoenie.