PARAMARIBO – Het bezoek van de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Marco Rubio, aan Suriname is geen toeval. De VS hebben hun blik opnieuw op de regio gericht, vooral nu China en andere grootmachten hun invloed in Zuid-Amerika uitbreiden.
De minister sprak vol lof over Suriname’s potentieel, met name in de olie- en gasindustrie. “Suriname en Guyana zijn essentieel voor de energiezekerheid in de regio,” stelde Rubio.
De Amerikaanse interesse lijkt minder gericht op het versterken van Suriname zelf en meer op het veiligstellen van Amerikaanse zakelijke belangen in de oliesector. Investeerders uit de VS willen een groter aandeel in de offshore olievelden, terwijl de Surinaamse regering worstelt met de uitdaging om de inkomsten uit deze sector eerlijk en duurzaam te verdelen.
Een belangrijk thema tijdens Rubio’s bezoek was de bestrijding van criminaliteit, met name drugshandel en corruptie. “We kunnen niet toestaan dat transnationale misdaad en drugskartels voet aan de grond krijgen in Suriname,” zei hij. Hij sprak over plannen om een Amerikaans DEA-kantoor in Paramaribo te heropenen, maar gaf geen duidelijk tijdspad of details over extra financiële of materiële steun.
Rubio erkende de economische uitdagingen van Suriname en sprak over “Amerikaanse steun bij het opbouwen van een stabiele en welvarende economie.” Concrete plannen hierover blijven echter uit. Hij gaf toe dat de VS zich in het verleden te veel hadden gericht op probleemgebieden en te weinig op stabiele partners zoals Suriname. “We willen dit veranderen,” zei hij, verwijzend naar een nieuwe Amerikaanse strategie.
Rubio bracht een officieel bezoek aan Suriname en prees het land als een cruciale strategische partner in de regio. Hij sprak over economische samenwerking, de bestrijding van criminaliteit en Suriname’s groeiende diplomatieke invloed. Maar ondanks zijn lovende woorden blijven concrete toezeggingen en tastbare steun vanuit Washington uit. De VS hebben een lange geschiedenis van beloftes aan Zuid-Amerikaanse landen die later werden vergeten zodra de Amerikaanse belangen elders belangrijker werden.
Concrete steun voor economische ontwikkeling, harde garanties op veiligheidssamenwerking en een eerlijke verdeling van de winsten uit de olie-industrie zijn nodig om van deze relatie een succes te maken. Tot die tijd blijft Rubio’s bezoek vooral een strategische zet in het geopolitieke schaakspel, vol diplomatieke beleefdheden en vage toezeggingen.