OEKRAÏNE - Oekraïne gaat vandaag in gesprek met de VS, het Verenigd Ko-ninkrijk en Frankrijk. Terwijl de Amerikanen zeggen dat hun geduld opraakt, proberen Kyiv en zijn Europese bondgenoten...
Donald Trump ervan te overtuigen dat Moskou de grote dwarsligger in het vredesproces is.
De Oekraïense president Volodymyr Zelensky zei afgelopen maandag dat het streven naar een onvoorwaardelijk staakt-het-vuren de ‘hoofdtaak’ zal zijn in Londen. Hij kwam op eerste paasdag nog met het voorstel voor een beperkt bestand, dat betrekking heeft op raket- en droneaanvallen op burgerdoelen. De Amerikaanse president Trump beloofde de oorlog binnen een etmaal te beëindigen, maar inmiddels lijkt zijn geduld op te raken. Zijn minister van Buitenlandse Zaken, Marco Rubio, zei afgelopen vrijdag dat de VS binnen ‘enkele dagen’ signalen van vooruitgang wil zien. Blijven die uit, dan leggen de Amerikanen hun rol als bemiddelaar neer.
Die boodschap heeft het al moeizaam verlopende vredesproces verder op scherp gezet. Zowel de Oekraïners als de Russen willen voorkomen dat Trump hun de schuld geeft voor het gebrek aan vorderingen. Het Kremlin liet dinsdag weten dat er nog geen concrete plannen voor gesprekken tussen Rusland en Oekraïne zijn. President Vladimir Poetin zou ‘klaar zijn’ om te praten over het Oekraïense voorstel om aanvallen op burgerdoelen tijdelijk te staken, zei Kremlin-woordvoerder Dmitry Peskov. Zoals gebruikelijk klonk het Kremlin welwillend, maar bleven concrete toezeggingen uit. Peskov liet weten dat eerst moet worden gesproken over zaken zoals de definitie van een burgerdoel, en wanneer dat zou veranderen in een legitiem militair doelwit. Ondanks Russische pogingen om Oekraïne de schuld in de schoenen te schuiven, is het gebrek aan vooruitgang duidelijk terug te leiden naar het Kremlin, dat de ene na de andere vertragingstactiek inzet. Zo zei Peskov dinsdag dat gesprekken over een langer staakt-het-vuren alleen kunnen plaatsvinden als Oekraïne ‘bepaalde obstakels wegneemt’. Dat was een verwijzing naar een presidentieel decreet van Zelensky uit 2022, waarin onderhandelen met Poetin werd bestempeld als ‘onmogelijk’. Het Kremlin stelt dat het de Oekraïense president ‘wettelijk verboden’ is om aan te schuiven aan de onderhandelingstafel en eist dat hij het decreet intrekt. Zelensky zegt zelf dat het decreet geen belemmering vormt voor onderhandelingen. (Nu)