SAHARA - Wetenschappers hebben bij twee gemummificeerde vrouwen die zevenduizend jaar geleden in de Sahara leefden een DNA-type ontdekt dat ze nog niet kenden.
De vrouwen hoorden vermoedelijk bij een afgezonderde mensen groep die in de woestijn leefde toen die nog regenachtig en groen was.
Tussen 14.500 en 5.000 jaar geleden zag de Sahara er heel anders uit dan nu. Het klimaat was er vochtig, er waren meren, er groeiden volop planten en bomen en er leefden olifanten, krokodillen en giraffen.
De nieuwe ontdekking laat zien welke mensen er woonden. De twee vrouwen leefden zevenduizend jaar geleden in het zuidwesten van wat nu Libië is, bij de grens met Algerije. Ze raakten na hun dood door natuurlijke omstandigheden gemummificeerd.
Daardoor bleef voldoende DNA bewaard om te onderzoeken. De vrouwen hadden een tot nu toe onbekende menselijke afstammingslijn, blijkt uit het onderzoek dat is gepubliceerd in Nature. Dat doet wetenschappers vermoeden dat ze afgezonderd leefden.
Vermoedelijk gaat het om een populatie die zich zo'n 50.000 jaar geleden afsplitste van andere menselijke populaties op het Afrikaanse continent. In de 'groene Sahara' ontwikkelde die groep mensen zich in de millennia daarna verder, zonder dat er genetische uitwisseling was met andere populaties. (Nu)