FINLAND - Finland gaat zich terugtrekken uit een internationaal verdrag dat het maken en gebruiken van landmijnen verbiedt. Daarmee wil Finland de mogelijkheden ...
uitbreiden om de grens te beschermen als de Russische dreiging in de toekomst toeneemt.
De Finse premier Petteri Orpo kondigde de stap dinsdagmiddag aan op een persconferentie, samen met de ministers van Financiën en Defensie. Finland heeft van alle NAVO-lidstaten de langste grens met Rusland. De regering maakte ook bekend dat ze de defensie-uitgaven verhoogt tot 3 procent van het bruto binnenlandsproduct.
Orpo zei dat er op dit moment geen directe militaire dreiging is. Maar door zich terug te trekken uit het verdrag, hoopte de Finse regering de mogelijkheid te krijgen om "op een veelzijdigere manier te reageren op veranderingen van de veiligheid".
Polen, Estland, Letland en Litouwen kondigden twee weken geleden al aan uit het verdrag van Ottawa uit 1997 te stappen. Het verdrag verbiedt de productie en het gebruik van landmijnen. Landmijnen blijven na een gewapend conflict vaak liggen en kunnen nog lange tijd dodelijke slachtoffers veroorzaken. Finland sloot zich in 2012 aan bij het verdrag, dat is ondertekend door 165 landen. Rusland steunt het verdrag niet, net als andere grote landen als China en India.
Het Finse parlement moet het regeringsvoorstel nog goedkeuren en stemt daar waarschijnlijk nog voor de zomer over. Mensenrechtenorganisaties noemden het plan van de landen eerder al "rampzalig" en "verontrustend". Het Rode Kruis wees erop dat het besluit een belangrijk beschermingsmiddel voor burgers aantast. (Nu)