PARAMARIBO – De regering heeft stevige maatregelen genomen om de torenhoge kosten van afvalbeheer terug te dringen. Minister van Openbare Werken, Riad Nurmohamed, bevestigt dat...
de werkuren van aannemers op vuilstortplaats Onaribo zijn teruggebracht van dertien naar acht uur per dag. “Elk extra uur kost de staat enorm veel geld. Dat kunnen we ons niet langer veroorloven,” aldus de bewindsman.
De maatregel maakt deel uit van een bredere hervorming van het landelijke vuilophaalsysteem, waarmee de regering de jaarlijkse uitgaven van SRD 400 tot SRD 500 miljoen drastisch wil terugschroeven. Volgens Nurmohamed is het beleid gericht op meer efficiëntie, zonder dat de veiligheid of volksgezondheid in gevaar komt.
Bewoners rond Onaribo klagen echter over ophopende vuilbergen en ondraaglijke stank. Nurmohamed erkent de klachten, maar wijst op de noodzaak van het nieuwe beleid. “We zijn er jarenlang aan gewend geraakt om alles kostbaar af te dekken – zelfs plastic en hout. Dat is niet langer houdbaar. Het budget is gehalveerd, dus we moeten creatiever en efficiënter werken.”
Naast het verkorten van de werktijden werkt het ministerie aan de invoering van gescheiden vuilinzameling. In de komende zes maanden moet hiervoor een landelijk plan worden uitgewerkt, inclusief logistiek en kostenverdeling. “Moeten mensen straks betalen? Dat zijn vragen die we nu onderzoeken,” aldus de minister.
Hij benadrukt dat aannemers zich strikt aan hun contractuele verplichtingen moeten houden. “Ik ben persoonlijk bezig met controles in buurten waar het werk niet naar behoren wordt uitgevoerd. Wie zich niet aan de regels houdt, komt op een zwarte lijst en maakt in de toekomst geen kans meer op overheidsopdrachten.”
Tot slot wijst Nurmohamed op het belang van samenwerking met de gemeenschap. “Overtollig vuil op straat is niet alleen een logistiek, maar ook een sociaal probleem. We proberen dat samen met buurtbewoners op te lossen.”