PARAMARIBO – De Progressieve Verheffende Partij (PVP) is definitief uitgesloten van deelname aan de verkiezingen.
Het hoger beroep van de partij om meer tijd te krijgen voor het indienen van hun kandidatenlijsten bij het Centraal Hoofdstembureau (CHS) is vrijdag door de rechter verworpen.
PVP-voorzitter Roy Bhikhari blijft erbij dat zijn partij onterecht is benadeeld. “De PVP heeft sinds het begin van de verkiezingsprocedure te maken gehad met juridische obstakels. De partij werd vier keer afgewezen, wat ertoe heeft geleid dat de leden onzeker werden. Dit had een verlammend effect op de partij,” zegt Bhikhari. Hij vraagt zich af hoe het mogelijk is dat zijn partij op het laatste moment alsnog werd uitgesloten van verdere deelname aan de verkiezingen, terwijl de rechter eerder wel in het voordeel van de PVP besliste.
“De langdurige strijd heeft geleid tot interne verdeeldheid. Ooit bestond de chatgroep van de partij uit 50 tot 60 actieve leden, maar door de aanhoudende onzekerheid en publieke aanvallen op de PVP bleven er uiteindelijk slechts vijf over. Dit toont aan hoe de partij intern onder druk is komen te staan door de constante afwijzingen,” aldus Bhikhari.
Om zich te kunnen registreren bij het CHS heeft de PVP ook de waarborgsom voldaan. “Wij hebben kosten gemaakt en de waarborgsom betaald, zoals van ons werd verwacht. Nu zijn wij echter ons geld kwijt zonder een eerlijke kans te hebben gekregen om deel te nemen aan de verkiezingen,” stelt Bhikhari. Hij waarschuwt dat dit precedent gevaarlijk is voor de democratie. “Vandaag is het de PVP, maar morgen kan het elke andere partij zijn. Dit is een inperking van de stem van het volk.”
Volgens Bhikhari speelt sociale media een grote rol in de beïnvloeding van het politieke landschap. “Online geruchten en beschuldigingen hebben het imago van de PVP mogelijk ook geschaad, wat de partij verder verzwakte.” Ondanks de politieke tegenslagen blijft Bhikhari strijden voor de economische hervormingen die zijn partij nastreeft. “De uitsluiting van de PVP uit de verkiezingen markeert een belangrijk moment in de Surinaamse politiek,” besluit hij.