PARAMARIBO – De Progressief-Verheffende Partij (PVP) heeft harde kritiek geuit op de uitspraak van het Hof van Justitie van Suriname op 28 maart. Volgens de PVP heeft het Hof zich schuldig gemaakt ...
aan on-rechtvaardigheid door het in bescherming nemen van schuldigen en het duperen van onschuldigen. De partij beschuldigt de rechters van het Hof ervan hun eerdere uitspraak van 22 maart te negeren en de situatie met betrekking tot de verkiezingsregistratie van de partij verkeerd te presenteren.
In zijn vonnis van 28 maart verlaagde het Hof het aantal weigeringen van vier naar één, wat volgens de PVP onterecht is. "Het Hof doet nu alsof er slechts één weigering was, terwijl er in werkelijkheid vier onrechtmatige weigeringen waren", zegt PVP-voorzitter Roy Bhikharie. Volgens hem werd de PVP gedwongen om steeds opnieuw te strijden tegen administratieve obstakels, en uiteindelijk had de partij slechts een paar dagen om haar kandidatenlijsten in te dienen voor de verkiezingen. Andere partijen kregen meer dan een maand voorbereidingstijd, wat volgens de PVP een groot nadeel was voor haar campagne.
De partij betoogt dat de emotionele en psychologische schade van de opeenvolgende afwijzingen niet wordt erkend door het Hof. "Door de weigeringen ontstond er een gespannen sfeer onder onze kandidaten. Veel van hen verlieten de chatgroep, anderen stopten met reageren, en een klein aantal bleef actief. Na de uitspraak van 22 maart hadden we meer tijd nodig ‘om de kandidaten weer aan boord te krijgen’ en alles op tijd in orde te maken", aldus Bhikharie.
Daarnaast klaagt de partij over de kritiek van het Hof dat de PVP zich niet goed genoeg had voorbereid, ondanks het feit dat de partij amper tijd had om zich voor te bereiden vanwege de constante afwijzingen. "Niemand geloofde nog in een gunstige uitspraak voor de PVP, en veel kandidaten wilden niet eens hun gegevens verstrekken, omdat ze bang waren voor een nieuwe afwijzing", zegt de voorzitter.
De partij vindt dat het Hof zich heeft laten beïnvloeden door externe druk en zijn beslissingen niet op basis van rechtvaardigheid heeft genomen. "Waarom deze gemene streken?", vraagt de PVP zich af. "Het Hof heeft zich schuldig gemaakt aan onrechtmatige handelingen, door schuldigen in bescherming te nemen en onschuldigen te duperen." De PVP-voorzitter sluit af met een waarschuwing: "Wie de bal kaatst, moet hem terugverwachten."