PARAMARIBO – De Progressief Verheffende Partij (PVP) slaat alarm over ernstige onregelmatigheden bij de registratie van kandidatenlijsten voor de verkiezingen van 2025.
In een vlammend opiniestuk roept de partij het Openbaar Ministerie (OM) op om zijn wettelijke taken serieus te nemen en op te treden tegen mogelijke verkiezingsfraude, waaronder vervalsing van handtekeningen en het indienen van niet-ondertekende formulieren.
“Het lijkt alsof het OM zich onzichtbaar heeft gemaakt. Er is geen angst voor rechtshandhaving, en dat voedt het beeld van een stuurloos land,” stelt de PVP in haar verklaring. Volgens de partij functioneren het CHS (Centraal Hoofdstembureau) en OKB (Onafhankelijk Kiesbureau) alsof zij bevoegd zijn strafrechtelijk onderzoek te doen, terwijl die bevoegdheid exclusief bij het OM ligt. “Door niet op te treden tegen fraude, is feitelijk sprake van het witwassen van strafbare feiten,” aldus de partij.
De PVP wijst erop dat er honderden bewilligingsformulieren zijn ingediend zonder handtekening. In sommige gevallen stonden personen op meerdere kandidatenlijsten, of werd hun naam zonder toestemming gebruikt – wat zou kunnen duiden op mensenrechtenschendingen en valsheid in geschrifte. Volgens meldingen zouden enkele kandidaten na ontdekking telefonisch hebben verklaard dat er is gefraudeerd met hun handtekening.
De partij verwijst ook naar kritiek van politicoloog Hans Breeveld, die stelt: “We moeten niet willen dat iemand zijn politieke carrière begint met bedrog. Dat ondermijnt de democratie vanaf dag één.” De PVP bekritiseert bovendien de ongelijke behandeling van partijen bij de registratie. Terwijl gevestigde partijen jaren voorbereidingstijd hadden, kregen nieuwe partijen slechts één maand. “Er werden zelfs kandidatenlijsten op A4-papier ingediend, wat in strijd is met de kiesregeling. Waarom wordt daar niet consequent op gehandhaafd?”, vraagt de partij zich af.
Volgens de PVP is de rol van het OM cruciaal. “Zonder ingrijpen dreigen georganiseerde criminele bendes via fraude het machtscentrum te bereiken. Het OM vertegenwoordigt niet een partij of het kapitaal, maar de samenleving en de wet. Als het OM stil blijft, maakt het zich medeplichtig aan de ondermijning van de democratie.” De partij hekelt ook de stilte van beroepsverenigingen. “Met uitzondering van de Vereniging van Economisten in Suriname (VES) blijft iedereen zwijgen, terwijl het land in brand staat. Waar is hun maatschappelijke verantwoordelijkheid?”, vraagt de partij zich af
De PVP roept het CHS en OKB op om binnen hun mandaat te blijven en alle vermoedens van fraude direct over te dragen aan het OM. “Zij zijn geen opsporingsinstanties. Alleen het OM kan bepalen of er sprake is van strafbare feiten en welke juridische stappen volgen. Wie nu toekijkt en zwijgt, draagt straks verantwoordelijkheid voor een systeem waarin misleiding en corruptie de democratie overnemen. De tijd om op te treden is nu.”