PARAMARIBO – De Strategische Groep voor Olie- en Gasbeleid heeft van 8 tot en met 10 april een offici-eel werkbezoek gebracht aan Guyana. Tijdens deze intensieve oriëntatie wilde de groep inzicht krijgen, in de manier waarop het buurland zich voorbereidt op en omgaat met de snelgroeiende oliesector.
Het bezoek leverde waardevolle inzichten op, waarbij open en transparant met verschillende Guyanese instanties en stakeholders is gesproken.
Het programma was zorgvuldig samengesteld op basis van prioriteiten van de groep. Bij het Ministerie van Huisvesting werd onder meer gesproken over huisvesting, arbeidsmigratie en ruimtelijke ordening – allemaal cruciaal voor een goed functionerende energiesector. Ook het Ministerie van Onderwijs gaf toelichting op zijn strategie voor vakonderwijs en training, waarbij de rol van de National Training Authority en samenwerking met bedrijven zoals SBM Offshore centraal stonden.
Een bijzonder moment was het gesprek met STEM Guyana, dat liet zien hoe jongeren gemotiveerd worden om via technologie en innovatie bij te dragen aan de sector. Het Centre for Local Business Development gaf inzicht in de manier waarop het midden- en kleinbedrijf is voorbereid op deelname aan olie- en gasactiviteiten – veelal gefinancierd door oliemaatschappijen zelf.
Op het Ministerie van Natuurlijke Hulpbronnen werd een gedetailleerd beeld geschetst van de economische opbrengsten van de sector. De wet op Local Content bleek een sleutelelement, net als audits en duidelijke regelgeving. De Private Sector Commission gaf aanvullend inzicht in de rol van het bedrijfsleven en benadrukte het belang van structurele participatie. Met de maritieme autoriteiten werd gesproken over regulering van offshore activiteiten, en met de Environmental Protection Agency over milieubescherming en rampenpreventie.
Het bezoek werd afgesloten met een presentatie door majoor-generaal Joe Singh, voorzitter van The National Resource Fund. Hij gaf uitleg over de royalties (2%), het verdienmodel met ExxonMobil en het beheer van het fonds via de Centrale Bank. Transparantie en controle zijn geborgd via onafhankelijke commissies. De missie werd mogelijk gemaakt met steun van de Inter-American Development Bank, en georganiseerd met hulp van diplomatieke instanties uit beide landen. Suriname wil met deze opgedane inzichten zijn eigen olie- en gasstrategie verder vormgeven.