PARAMARIBO – De Verenigde Staten (VS) heeft woensdag de wereld geschokt met de invoe-ring van nieuwe importheffingen op producten en goederen uit de wereld. VS-president Donald Trump zegt dat er verschillende heffingen zijn voor landen.
Op geïmporteerde producten en goederen vanuit Suriname naar de VS zal een basistarief van 10 procent geheven worden.
Landen uit onze regio waaronder Curaçao, Aruba, Sint-Maarten en Jamaica krijgen ook te maken met een importheffing van 10 procent. Buurland Guyana krijg te maken met een nog hogere importheffing. Dat land krijgt te maken met een tarief van 38 procent op alle importen naar de VS.
Trump voert de heffingen in, omdat volgens hem andere landen Amerikaanse producten belasten. “Ons land is decennialang beroofd, afgezet, verkracht en geplunderd door landen dichtbij en ver weg, zowel vriend als vijand”, stelde Trump bij de aankondiging. “Dit is Bevrijdingsdag.” Trump spreekt van het gelijktrekken van tarieven. Elke heffing of belasting die wordt geheven op Amerikaanse producten in het buitenland, wordt volgens de president nu aangepakt. “Ze doen het ons aan, dus we gaan het terugdoen.”
Voor sommige landen is het percentage fors hoger dan andere landen. Zo kan Taiwan op een tarief van 32 procent rekenen voor de export naar de VS, Vietnam kan zelfs 46 procent tegemoet zien. Voor China wordt dat 34 procent, boven op de 20 procent die Trump eerder al oplegde aan het land.
Trump had vorige week al aangekondigd dat er heffingen van 25 procent zouden komen op auto’s uit het buitenland, en dat bevestigde hij nog eens. Die importheffingen gaan vandaag in. De eerder ingevoerde tarieven op staal en aluminium blijven van kracht en worden niet verhoogd. Met het doorzetten van deze importheffingen wil Trump het aantrekkelijker maken om in de VS te produceren. Volgens hem heeft het land de afgelopen decennia te veel fabrieken naar het buitenland laten vertrekken en er zijn daardoor veel banen verloren gegaan. Door nu producten uit het buitenland veel duurder te maken, kan dit worden hersteld, is het idee. “Onze belastingbetalers zijn meer dan vijftig jaar lang belazerd, maar nu niet meer”, aldus Trump.
“2 april zal herinnerd worden als de dag van de wederopstanding van de Amerikaanse industrie, de dag dat de VS zijn lot weer in eigen handen nam en we Amerika weer rijk maakten, lekker rijk.” Buitenlandse media melden dat economen betwisten dat Trumps agressieve heffingenstrategie de VS voordeel oplevert, maar vrezen juist dat ze de VS in een recessie storten die mogelijk de wereldhandel meesleept. Ook in zijn eerste termijn als president had hij zulke heffingen ingevoerd, maar de kosten van tarieven op staal kwamen bijvoorbeeld vooral bij Amerikaanse autokopers terecht. Verschillende landen reageren ook nu weer op het Amerikaanse protectionisme door zelf importheffingen tegen de VS te verhogen.