VS - Amerikaanse bedrijven betalen vanaf zaterdag voor vrijwel alle buitenlandse goederen 10 procent extra belasting.
Woensdag komen daar nog meer heffingen bovenop. Economen stellen dat de VS zich hiermee in eigen voet schiet. Voor de Nederlandse consument zijn er juist lichtpuntjes.
Op woensdag 2 april schokte president Donald Trump de financiële wereld met importheffingen voor vrijwel alle landen. Hij noemde het Bevrijdingsdag, omdat het de VS een economische impuls moet geven. Experts zetten grote vraagtekens bij het beleid.
Zo zei Nobelprijswinnaar Paul Krugman dat Trump "full-on crazy" (totaal gek) was geworden. Ook de voormalige Amerikaanse minister van Financiën Larry Summers was vernietigend. "Nooit eerder heeft een uur aan presidentiële retoriek zoveel mensen zoveel gekost", schreef hij op X.
ABN AMRO-econoom Rogier Quaedvlieg denkt ook dat de maatregel vooral ellende oplevert voor Amerikanen zelf. "We schatten in dat de heffingen de VS zo'n 3 procent groei kunnen kosten.” “Hun inflatie zal vermoedelijk oplopen tot 2 procentpunt." Doordat de Amerikaanse economie een goede periode achter de rug heeft, kan een recessie mogelijk nog net ontweken worden. "Maar de VS wordt wel hard geraakt", stelt hij.
Voor Europa blijft de pijn relatief beperkt. Quaedvlieg schat dat Trumps heffing van 20 procent op Europese producten ongeveer 1 procentpunt economische groei kan kosten. Dat is dus ongeveer een derde van wat de Amerikanen verliezen. (Nu)