NEDERLAND - Na de dood van paus Franciscus (88) op tweede paasdag gaat de katholieke kerk op zoek naar een nieuwe leider. De keuze wordt ge-maakt door de kardinalen.
Zij worden binnen twintig dagen in Vaticaanstad verwacht. Wie zijn de kanshebbers?
Allereerst een disclaimer: het is heel moeilijk om de volgende paus te voorspellen. De kardinalen maken hun keuze achter gesloten deuren en hun standpunten zijn vooraf niet altijd duidelijk. NU.nl licht negen interessante kanshebbers op alfabetische volgorde uit. Tolentino Calaça de Mendonça is een van de jongste kanshebbers. Zijn leeftijd kan een nadeel zijn. Hij maakt als jongeman nog meerdere jaren kans op de positie. Daarnaast kan hij de positie lang bekleden, waardoor oudere kandidaten de boot missen. Dat kan voor hen een reden zijn om niet voor de Portugees te kiezen.
Tolentino vindt dat de kerk zich moet aanpassen aan de moderne tijd. Zo heeft hij zich achter een benedictijnse non geschaard die vindt dat vrouwen priester moeten kunnen worden. Ook deelt hij haar genuanceerdere houding met betrekking tot abortus. Tolentino heeft geen problemen met relaties tussen mensen van hetzelfde geslacht.
Ambongo is een van de negen leden van de Raad van Kardinalen. Dat is een belangrijke adviesgroep. Hij zou dicht bij Franciscus hebben gestaan. Tegelijkertijd leidde de kardinaal het verzet tegen het besluit van de voormalige paus dat de kerk homoseksuele stellen mag zegenen.
Als Ambongo wordt verkozen, dan zou de kerk voor het eerst in 1.500 jaar worden geleid door een man van het Afrikaanse continent. In de tweede, vierde en vijfde eeuw na Christus waren er drie pausen uit Noord-Afrika. Een Afrikaanse paus klinkt progressief, maar kandidaten van dat continent zijn qua opvattingen vaak conservatief. Zo zijn velen van hen tegen het huwelijk voor partners van gelijk geslacht. Als Tagle wordt verkozen, dan zou hij de eerste Aziatische paus worden. Het is de regio met de snelst groeiende katholieke bevolking. Volgens het Britse medium The Guardian werd Tagle als de meest kansrijke opvolger gezien om de progressieve koers van de overleden paus te vervolgen, maar is hij uit de gratie geraakt. Onderwerpen die vaak als controversieel of progressief worden gezien zijn het huwelijk voor partners van gelijk geslacht, scheiding en abortus. Tagle vindt dat de kerk zich te streng opstelt tegenover homoseksuele en gescheiden stellen. Maar hij verzet zich tegen het recht op abortus in de Filipijnen. De Italiaan Parolin is een logische opvolger als de kerk de lijn van Franciscus wil volgen. Parolin werd in 2013 door Franciscus aangewezen als staatssecretaris. Dat is een van de hoogste posities van het Vaticaan. In die rol is hij verantwoordelijk voor het toezicht op de interne zaken, maar bepaalt hij ook het buitenlands beleid. Daarnaast maakt hij net als Ambongo deel uit van de Raad van Kardinalen. (NU)