PARAMARIBO – Zelfdoding onder jongeren in Suriname schijnt in de afgelopen jaren te zijn toegenomen.
"Jongeren staan aan het begin van hun leven en hebben een toekomst voor zich. “Het is tragisch wanneer deze toekomst wordt afgebroken door zelfdoding”, zegt Carl Breeveld van DOE. Hij benadrukt dat het essentieel is dat ouders, leerkrachten en peers meer tijd besteden aan directe communicatie en emotionele ondersteuning voor jongeren.
Een van de belangrijkste oorzaken van deze problematiek wordt gezien in de toegenomen tijd die jongeren besteden op digitale apparaten. Het directe contact tussen jongeren en hun omgeving neemt af, wat leidt tot een gebrek aan emotionele uitwisseling en begrip van wat er in hun levens speelt. Breeveld pleit ervoor dat er meer aandacht wordt besteed aan face-to-face communicatie. "We moeten jongeren leren om met elkaar te praten over wat goed gaat en wat niet, en hen helpen hun problemen te uiten," zegt hij.
Deze boodschap werd versterkt tijdens de gezinsconferentie, waar mentale gezondheid en emotionele ondersteuning een belangrijke rol speelden. Volgens Breeveld werd er opgeroepen tot de implementatie van "Basic Life Skills" in het onderwijs. Het idee is jongeren vaardigheden bij te brengen waarmee zij kunnen omgaan met stressvolle situaties, conflicten en emotionele uitdagingen.
De gezinsconferentie benadrukte het belang van het onderwijssysteem in het voorbereiden van jongeren op de uitdagingen van het leven. "Het onderwijs moet jongeren niet alleen academisch voorbereiden, maar ook helpen om met moeilijke situaties om te gaan.” “Het aanleren van basisvaardigheden is daarbij van groot belang," aldus Breeveld. Het doel is om jongeren te leren omgaan met tegenslagen en hen te voorzien van de tools die nodig zijn om mentale en emotionele obstakels te overwinnen.
Het concept van Basic Life Skills omvat onder andere het leren omgaan met stress, conflictoplossing en het ontwikkelen van zelfvertrouwen. Breeveld pleit ervoor dat deze vaardigheden niet alleen in het onderwijs, maar ook in de gezinnen en gemeenschappen worden versterkt. Door deze vaardigheden vanaf jonge leeftijd te ontwikkelen, kunnen jongeren beter omgaan met de uitdagingen van het leven en zich mentaal sterker voelen.
Breeveld sluit af met een oproep aan de samenleving om meer betrokken te zijn bij het welzijn van jongeren. "We moeten als gemeenschap functioneren als een steunpilaar voor onze jongeren.” “Het is belangrijk dat zij zich gezien en gewaardeerd voelen," benadrukt Breeveld. Hij pleit voor beleid dat het welzijn van Surinaamse burgers, en vooral jongeren, verbetert. Dit kan volgens hem alleen bereikt worden door een gezamenlijke inzet van het onderwijs, gezinnen en de bredere gemeenschap.