België treft Frankrijk in achtste finale

België-treft-Frankrijk-in-achtste-finale

VOETBAL – België heeft gisteren Groep E op het EK teleurstellend afgesloten. Door het gelijkspel tegen Oekraïne (0-0) is Frankrijk de volgende tegenstander.

De laatste groepswedstrijd was kenmerkend voor de poule van België: het was niet verheffend, zat dicht bij elkaar en bleef tot het einde spannend. En opnieuw scoorde Romelu Lukaku niet, nadat in de vorige twee wedstrijden drie van zijn goals werden afgekeurd. Al in de zevende minuut kreeg de spits zijn kans op een geldig doelpunt, toen hij rechtmatig werd weggestoken door Kevin De Bruyne. Maar Lukaku raakte de bal te dunnetjes om de Oekraïnse doelman Anatolii Trubin te verschalken.

Aan de andere kant was de eerste grote mogelijkheid voor Roman Yaremchuk: de aanvaller die tegen Slowakije nog op Bergkampiaanse wijze scoorde, legde de bal (te scherp) breed – weg kans. Alles bleef mogelijk in Groep E: in minuut 83 haalde Koen Casteels een indraaiende corner van Roman Malinovsky van de lijn en in extra tijd miste Heorhii Sudakov nog van dichtbij. Ook invaller Johan Bakayoko kon een doelpuntloos gelijkspel in de eerste ontmoeting ooit tussen Oekraïne en België niet voorkomen.

Doordat ook Slowakije en Roemenië in evenwicht (1-1) bleven, gaat alleen Oekraïne niet door. Roemenië eindigt op de eerste plaats op basis van meer doelpunten gemaakt dan België. Slowakije eindigt ook met vier punten op de derde plaats. België zal hierdoor in de achtste finale spelen tegen Frankrijk. Deze wedstrijd wordt maandag gespeeld. (VI)