Bemanning Franse kernonderzeeërs gooit per ongeluk gevoelige info over geheime operaties te grabbel … via Strava
ILE LONGUE – Bemanningsleden van de vier Franse nucleaire onderzeeërs hebben zonder het te beseffen gevoelige informatie over hun geheime operaties prijsgegeven. Dat blijkt uit onderzoek van de Franse krant Le Monde. Dat gebeurde via Strava (een app waarmee je sportieve prestaties kan bijhouden). De kernonderzeeërs liggen aan Ile Longue, in de Franse regio Bretagne. Dat schiereiland staat bekend als een van de zwaarst beveiligde en meest geheime plaatsen van Frankrijk. Zo wordt er non-stop gepatrouilleerd op het land, op zee en in de lucht, en moeten de meer dan 2.000 personeelsleden van de basis zich elke keer uitvoerig legitimeren als ze aankomen. Gezichtsherkenning, scanners en hondenpatrouilles houden een oogje in het zeil. Smartphones en andere elektronica zijn strikt verboden op grote delen van de basis. Die moeten in speciale boxen opgeborgen worden.
Veiligheid is dan ook van het grootste belang voor de kernonderzeeërs. Ze worden aangedreven met nucleaire energie en kunnen elk zestien kernraketten dragen, met duizend keer de kracht van de atoombom die de Japanse stad Hiroshima verwoestte tijdens de Tweede Wereldoorlog. Sinds 1972 is er altijd minstens één op patrouille. Ze moeten zich naar een geheime locatie begeven en zich daar klaar houden voor mocht de Franse president een nucleaire aanval bevelen. Bij wijze van afschrikmiddel. Desondanks lekte nu toch gevoelige informatie uit over de patrouilles van de duikboten. Le Monde ontdekte dat er de afgelopen tien jaar meer dan 450 gebruikers van Strava actief waren op Ile Longue. De meesten blijken een publiek profiel te hebben en gebruiken geen pseudoniem. Sommigen kunnen geïdentificeerd worden als duikbootbemanning.
Die laatsten blijken actief te zijn aan het noordelijke uiteinde van de marinebasis, waar de kernonderzeeërs liggen. Bij het vergelijken van de data op Strava bleken begin 2023 verschillende personeelsleden regelmatig trainingen geregistreerd te hebben. Die stopten allemaal abrupt op 3 februari 2023. Om allemaal even plots te herbeginnen op 25 maart 2023. Alles wijst erop dat de mannen in de tussentijd op patrouille waren.
Eén van hen schreef bij een soortgelijke gelegenheid in 2022 zelfs letterlijk op Strava dat hij het lastig had “na meer dan twee en een halve maand in een schoendoos”, inclusief emoji’s van bubbels en een duikmasker. Het is niet duidelijk hoe de bemanningsleden hun trainingen konden registreren als elektronica verboden is op de meeste plaatsen op de basis. Maar volgens officieren die Le Monde sprak, zijn smartwatches mogelijk onder de radar gebleven bij de veiligheidschecks. De krant kon op basis van de Strava-gegevens de data inschatten van zeker vier missies van de kernonderzeeërs. Die info is normaal gezien gedeeltelijk geheim. Het mag duidelijk zijn dat het geen goede zaak is als vijandige mogendheden over dergelijke informatie zouden beschikken. Zij zouden hun materiaal dan vooraf in positie kunnen brengen bij de uitgang van de haven “en dat zou het vermogen van de onderzeeërs om in het onzichtbare te verdwijnen als ze vertrekken, in gevaar brengen”, klinkt het. (HLN/EPA)