Bewoners winnen kort geding tegen SWM

PARAMARIBO – De kortgedingrechter heeft de Surinaamse Waterleiding Maatschappij (SWM) veroordeeld om de afgesloten watertoevoer van bewoners van de Malang-, Juliana-, Wilhelmina- en Celebesweg, in het Houttuin/Vredenburggebied in het district Wanica, weer aan te sluiten op het waterleidingnet. De beslissing van de rechter is dat het besluit van de SWM om de watertoevoer af te sluiten, wordt geschorst.

SWM is veroordeeld om de watertoevoer opnieuw aan te sluiten, onder een dwangsom van SRD 10.000 per uur tot een maximum van SRD 1 miljoen. Ook is het besluit om een boete van SRD 15.000 op te leggen geschorst. Volgens advocaat Edward Redjopawiro, die de bewoners rechtsbijstand verleent, werden de eisers onaangenaam verrast door een bezoek van medewerkers van de SWM, die zonder voorafgaande waarschuwing de watertoevoer afsloten. “De bewoners kregen te horen dat de watertoevoer was afgesloten vanwege ‘ongeregeldheden’ bij de watertoevoer en het aansluiten van een hydrofoorpomp direct na de watermeter. Deze aansluiting zou volgens de medewerkers in strijd zijn met de aansluitovereenkomst en voorwaarden die de bewoners met de SWM hebben getekend”, aldus Redjopawiro.

Naast de afsluiting van de watertoevoer ontvingen de bewoners een kwitantie van de SWM, waarbij een boete van SRD 15.000 werd opgelegd, als voorwaarde voor het hervatten van de wateraansluiting. Redjopawiro heeft in zijn verzoekschrift gesteld dat de SWM zich schuldig heeft gemaakt aan willekeur, machtsmisbruik en onrechtmatige daad. Hij betoogde dat in de voorwaarden van de aansluitingsovereenkomst nergens staat vermeld dat het verboden is een hydrofoorpomp aan te sluiten. Ook wordt niet gespecificeerd wat precies bedoeld wordt met de omschrijving “direct na de waterleidingmeter”. Hij vraagt zich af of dit een halve meter of korter moet zijn. De meeste bewoners hebben een hydrofoorpomp aangesloten op meer dan 20 meter van de watermeter.
“Een andere vorm van willekeur door de SWM is de boete van SRD 15.000. Dit bedrag moest worden betaald voor zogenaamde ‘ongeregeldheden’ op het waterleidingnet, met name het plaatsen van een hydrofoorpomp. In de voorwaarden van de aansluitingsovereenkomst van SWM staat nergens vermeld dat een geldboete moet worden betaald. De bewoners werden zelfs bedreigd dat zolang zij het bedrag niet hadden betaald, de wateraansluiting niet zou worden hersteld”, zegt Redjopawiro.
Volgens de advocaat kan ook worden gesproken van willekeur, omdat SWM na inspectie zonder enige waarschuwing of aanmaning, en zonder de bewoners de gelegenheid te geven de ongeregeldheden te herstellen, direct overging tot afsluiting van de watertoevoer. Hierdoor zaten gezinnen zonder water.
Intussen heeft de SWM overeenkomstig de beslissing van de kortgedingrechter de watertoevoer aan de belanghebbenden hersteld en een aanmaning gestuurd om de nodige aanpassingen te laten verrichten door een waterinstallateur. WJ…[+]