Bisdom Paramaribo houdt na vijf jaar weer sacramentsprocessie

2019-Nickerie

PARAMARIBO – Het bisdom van Paramaribo organiseert na vijf jaar weer een sacramentsprocessie. Dit jaar vindt dit belangrijke evenement voor katholieken plaats op zondag. De afgelopen jaren kon de processie niet plaatsvinden vanwege de COVID-19-pandemie. Maar nu de situatie rond COVID-19 is verbeterd, kan deze plechtige optocht worden georganiseerd. Volgens het Bisdom van Paramaribo wordt deze activiteit wereldwijd gehouden door christelijke kerken.

“In ons land is het de bedoeling dat alle kerken van het bisdom deelnemen. Mensen komen met hun vaandel, communicanten, vormelingen, en alle priesters zijn aanwezig. Het thema van dit jaar is ‘Getuigen van Christus”, aldus het bisdom.

“Het start- en eindpunt van de processie is de kathedrale basiliek. We nodigen u uit om dit hoogfeest met ons te vieren. U bent welkom om deel te nemen aan de Heilige Mis of om mee te lopen. Maar zelfs als u thuis bent, kunt u de vreugde delen, vooral als de processie langs uw huis komt. Een gepaste manier om deel te nemen is door een kaars aan te steken, deze zichtbaar te plaatsen en mee te bidden. U kunt ook op uw balkon of bij de poort staan tijdens de processie. We waarderen het respect dat wordt getoond en de gedeelde vreugde in de viering van dit hoogfeest. De processie begint om 17.00 uur”,  aldus het bisdom.

Op de donderdag na de zondag van de Drie-eenheid of Drie-eenheid, vieren gelovigen in de katholieke kerk Sacramentsdag. Omdat dit tegenwoordig geen vrije dag meer is in Suriname, wordt het gevierd op de daaropvolgende zondag. Op die dag herdenkt de kerk dat Jezus zich onder de gedaante van brood en wijn aan de gelovigen wil geven als spijs en drank en voortdurend onder de mensen wil blijven door middel van Zijn waarachtige aanwezigheid in de geconsacreerde offergaven. De eerbied die in de katholieke kerk bestaat voor de geconsacreerde gaven wordt op die dag benadrukt. De zogenoemde sacramentsprocessie is een uitdrukking van onze eerbied en geloof in de waarachtige aanwezigheid van Christus in het geconsacreerde brood.

Rond 1250 werd Sacramentsdag een populaire feestdag. Vooral de grote populaire heilige, Thomas van Aquino, heeft hier zeker aan bijgedragen. Het werd al snel door de gehele katholieke kerk gevierd met lange processies waar bijna iedereen die zich katholiek voelde aan deelnam. Het middelpunt van de sacramentsprocessie was de monstrans met in het midden de geconsacreerde hostie. Zingend en biddend trok men van de ene kerk naar de andere, en er werd echt eer betoond aan de in de monstrans geplaatste geconsacreerde hostie.

Elke processie, hoe lang of kort ook, werd liturgisch afgesloten door het zingen van het Tantum Ergo en de zegen door de priester met het Allerheiligste, geplaatst in de monstrans. We denken aan onze prachtige processie vorig jaar door de straten van het centrum van Paramaribo. Wat een uiting van geloof is dat geworden! Ook werd het lof populair. Vooral op zondagmiddag, als een soort plechtige maar zeer volks vesper, werd het Allerheiligste tentoongesteld, werden liederen gezongen en werd de rozenkrans gebeden. Het was geen liturgische activiteit maar een devotie, para-liturgie. Het enige liturgische van het lof was het zingen van het Tantum Ergo, de zegen door de priester met de Monstrans en daarin de geconsacreerde hostie uit de voorgaande eucharistieviering. Dat was het enigste dat door de kerk als liturgisch was voorgeschreven…[+]