Blue Band mag woord ‘room’ niet gebruiken in naam plantaardige boter
De rechtbank in Utrecht heeft dinsdag bepaald dat Blue Band zijn plantaardige boter geen Roombeter mag noemen. Het woord ‘room’ is alleen toegestaan voor zuivelproducten, oordeelt de rechter. Blue Band moet binnen drie maanden stoppen met de verkoop. De Nederlandse Zuivel Organisatie NZO eiste een verbod van de naam Roombeter en heeft dus gelijk gekregen van de rechtbank. De rechter stelt dat Blue Band in strijd met Europese regelgeving handelt. Die schrijft voor dat de benaming ‘room’ alleen mag worden gebruikt om zuivelproducten aan te duiden.
Volgens Blue Band-eigenaar Upfield suggereerde de verpakking niet dat de plantaardige boter een zuivelproduct zou zijn. Het bedrijf verwees naar de verpakking, waarop staat dat het een “100 procent plantaardig alternatief voor roomboter” zou zijn. De rechter gaat daar niet in mee. Die beveelt het bedrijf de verkoop van producten onder de naam Roombeter binnen drie maanden te staken.Doet Upfield dat niet, dan moet het bedrijf een dwangsom van 5.000 euro betalen voor elke dag dat het product nog te koop is. Daarbij geldt een maximum van 250.000 euro.
Voedselwaakhond foodwatch riep Roombeter vorig jaar nog uit tot meest misleidende product. De eerste ‘e’ in de naam van Roombeter is zo ontworpen dat de letter precies lijkt op een ‘o’. Begin dit jaar paste Blue Band de verpakking aan naar een ontwerp waarbij de ‘e’ duidelijker tevoorschijn komt. Toch moet Blue Band nu dus stoppen met de verkoop. Blue Band geeft gehoor aan het verkoopverbod, laat het bedrijf weten in een reactie. Wel blijft het ervan overtuigd dat consumenten “de plantaardige aard van Roombeter konden herkennen”. Bij een andere plantaardige boter, die werd verkocht onder de naam Droomboter, paste producent Mister Kitchen dit jaar de naam aan. Toen kwam er ook kritiek omdat het niet om een zuivelproduct ging. (NU)…[+]