Bushouders eisen tariefsaanpassing

PARAMARIBO – Bushouders die de verschillende routes onderhouden, vinden dat de huidige tarieven al lang achterhaald zijn. De bushouders stellen dat zij niet meer uitkomen met deze tarieven. De gebelgde bushouders geven aan dat elke maand de vaste lasten worden verhoogd, maar dat de bustarieven hetzelfde blijven. Naar zeggen van de bushouders moet een stadsrit al tussen de SRD 25 en SRD 35 kosten.
Bushouders vertellen dat zij al langer dan een jaar vragen naar een tariefsaanpassing. Zij hebben naar hun zeggen ook hun gezin te onderhouden en worden dagelijks geconfronteerd met de hoge prijzen in de winkels. “Men gaat ervan uit dat wij dagloners zijn, maar wij verdienen niet elke dag. Op sommige routes wordt er om de ene dag gereden, wat betekent dat men om de ene dag geld heeft”, stelt een bushouder. Ook is hij van mening dat de overheid niets doet voor de bussector, terwijl die een van de belangrijke sectoren is. “Wij staan dagelijks vroeg op, zodat grote delen van de samenleving hun bestemming kunnen bereiken en wij worden zowel door de passagiers als door de overheid het minst gewaardeerd”, zegt een gebelgde bushouder.
Verder geven de bushouders aan dat er tal van problemen binnen de bussector zijn, maar de Particuliere Lijnbushouders Organisatie (PLO) laat niets van zich horen. De bushouders vertellen dat een band nu al tussen de SRD 2500 en SRD 3000 kost. Zij zeggen dat er veel wordt beloofd, maar dat zij uiteindelijk niets vernemen van de PLO.
Een bushouder vertelt dat hij kan begrijpen dat het aanpassen van de tarieven gevolgen zal hebben voor de samenleving, maar hij stelt dat de bushouders geen andere keus hebben. “Straks moet ik meer betalen voor elektriciteit maar we verdienen helemaal niet zoveel om al die verschillende verhogingen te kunnen betalen”, treurt een buschauffeur. De bushouders zeggen dat zij straks ook nog schoolspullen voor hun kinderen moeten aanschaffen en ook nog school- en collegegeld moeten betalen. Bushouders vertellen dat zij geen full tank meer kunnen betalen, omdat zij niet zoveel verdienen om de bussen vol te kunnen tanken…[+]