Cybercriminelen richten pijlen weer op bankklanten

PARAMARIBO – Cybercriminelen blijven hun pijlen richten op bankklanten in Suriname. Kort geleden waarschuwden zowel de politie als de Surinaamse Bankiersvereniging dat skimming, een vorm van fraude waarbij gegevens van betaalkaarten worden gekopieerd, steeds actiever werd in het land. Nu blijkt dat criminelen via phishing proberen geld van bankklanten te stelen.

In de afgelopen dagen hebben klanten van De Surinaamsche Bank (DSB) meldingen gemaakt dat zij via sms berichten hebben ontvangen die afkomstig lijken te zijn van ‘de bank’. In deze berichten wordt gesteld dat hun internet- of mobielbankgegevens niet correct zijn. De klanten worden vervolgens gevraagd om op een link te klikken om hun inloggegevens te corrigeren. DSB heeft echter benadrukt dat deze berichten niet van de bank afkomstig zijn en waarschuwt dat het om phishingactiviteiten van cybercriminelen gaat.

Phishing is een vorm van cybercrime waarbij criminelen proberen persoonlijke gegevens zoals inloggegevens, creditcardinformatie, pincodes, of andere gevoelige informatie te bemachtigen. Dit kan gebeuren via verschillende kanalen, zoals e-mail, WhatsApp, sms, telefoongesprekken, of zelfs persoonlijke interacties. De criminelen sturen vaak valse links die leiden naar nepwebsites die bijna identiek zijn aan de echte websites van banken. Wanneer slachtoffers op deze links klikken en hun gegevens invoeren, krijgen de criminelen toegang tot hun bankrekeningen. Met deze informatie kunnen ze zich voordoen als bankmedewerkers en, in sommige gevallen, geld van de rekening van de slachtoffers overboeken.

Financiële instellingen waarschuwen klanten om alert te zijn bij het gebruik van pinautomaten, omdat skimmers actief zijn. Skimmen wordt vaak uitgevoerd door een apparaat op een geldautomaat te plaatsen dat de informatie van de magnetische strip van de pinpas kopieert. Daarnaast proberen criminelen de pincode van de pas te bemachtigen door verborgen camera’s te gebruiken of door afleidingstechnieken toe te passen.

Bankklanten worden dringend geadviseerd om nooit op links in verdachte berichten te klikken en altijd direct contact op te nemen met hun bank als ze twijfels hebben over de echtheid van een bericht…[+]