Delen Indonesische overheid liggen plat na enorme cyberaanval

AMSTERDAM – Een flink aantal overheidsdiensten liggen al dagenlang plat in Indonesië. Dat komt door een gigantische cyberaanval op een nationaal datacenter. De dader is bekend: de beruchte Russische hackersbende LockBit.

Veel publieke diensten zijn of waren onbereikbaar door de gijzelsoftware. Zo kon de Immigratiedienst z’n werk niet doen, en lagen een ministerie en een regionaal bestuur plat. Volgens Indonesische media is het nog steeds onmogelijk om kinderen in te schrijven op bepaalde staatsscholen. In totaal zouden zeker 282 databases van landelijke of regionale overheden zijn getroffen.

Lockbit heeft $8 miljoen losgeld geëist van de Indonesische regering. Die weigert te betalen. Opvallend is dat een week later maar een paar diensten zijn hersteld. De overheid heeft in tussentijd weer toegang verkregen tot 2% van de data. Donderdag werden de verantwoordelijk minister en het hoofd van het nationale cyberbeveiligingsagentschap op het matje geroepen door het parlement. Communicatieminister Budi Arie Setiadi noemde cyberaanvallen een globaal probleem. „Er is geen land ter wereld dat niet wordt getroffen door aanvallen met gijzelsoftware”, zei hij volgens The Jakarta Post. Volgens hem is de zaak in Indonesië maar klein vergeleken met aanvallen in de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk.

Overheidsfunctionarissen wezen in de parlementaire hoorzitting naar elkaar. De meeste overheidsdiensten blijken geen back-ups te maken. „Het is een kwestie van domheid om geen enkele back-up te hebben van nationale gegevens”, zei de voorzitter van de commissie die de hoorzitting had georganiseerd.

Indonesië is in het verleden zeer kwetsbaar gebleken voor dergelijke aanvallen. Zo werden de gegevens van vijftien miljoen klanten van een lokale bank gelekt. Bij een andere hack werden de gegevens van 1,3 miljard simkaarten buitgemaakt. Dat werd door experts het grootste datalek in Azië ooit genoemd. Dit keer is dus een nationaal datacenter getroffen. Dat kan het vertrouwen in de overheid breken om zorgvuldig de gegevens van burgers te beschermen. (De Telegraaf)…[+]