Drone uit Libanon slaat in bij privévilla Israëlische premier Netanyahu
LIBANON – Een in Libanon gelanceerde drone heeft zaterdag een gebouw in de stad Caesarea geraakt. Het zou volgens het Israëlische leger op de plek zijn waar ook premier Benjamin Netanyahu een privévilla heeft.
Een woordvoerder laat in een verklaring weten dat de woning het doelwit van de drone was, maar vertelt niet of het huis ook geraakt is. Netanyahu en zijn vrouw waren niet thuis op het moment van de inslag. Volgens het leger raakte niemand gewond. Nog twee onbemande vliegende objecten werden onderschept.
Er was ook een luchtalarm in de kustmetropool Tel Aviv, verder naar het zuiden. Bovendien werd er een drone afgevuurd richting het district Glilot, waar het hoofdkwartier van de Israëlische buitenlandse geheime dienst Mossad en een ander hoofdkwartier van de geheime dienst zijn gevestigd.
Volgens het leger loeiden de sirenes ook op tal van plaatsen in het noorden van Israël, zoals in de stad Tiberias aan de westelijke oever van het Meer van Galilea. De Israëlische krant Haaretz meldt op basis van Qatarese media dat de woning van Netanyahu het doelwit zou zijn geweest van de aanval.
Het leger maak zich al langer zorgen over drones die steeds meer dodelijke slachtoffers eisen in Israël. Deze vliegende bommen worden op grote schaal ingezet door met name pro-Iraanse milities in het Midden-Oosten. Bij een drone-aanval van Hezbollah op de eetzaal van een legerbasis kwamen eerder deze maand vier Israëlische soldaten om. Tientallen raakten gewond. Sinds het bloedbad van 7 oktober, dat begon met Hamas-drones die veiligheidssystemen aan de grens verwoestten, zijn er zo’n 1200 drones op Israël afgeschoten. Daarvan kwamen 221 neer op Israëlische bodem.
De drones zijn klein, wendbaar en vliegen laag, waardoor het moeilijker is hen te detecteren en uit te schakelen. Het luchtafweersysteem heeft meer succes in het neerhalen van raketten. Hoewel relatief klein en minder verwoestend dan een raket, zorgen de drones voor een gevoel van onveiligheid bij Israël. Het leger heeft de uitschakeling van Hezbollah’s drone-eenheid topprioriteit gemaakt. De meeste drones van de Libanese terreurbeweging zijn afkomstig uit Iran, net als die van Iraakse milities en de Houthi’s in Jemen. Teheran verkoopt de levensgevaarlijke wapens ook aan Rusland, dat ze op grote schaal tegen Oekraïne inzet. (De Telegraaf) …[+]