EU dreigt met sancties als Suriname illegale visserij niet aanpakt

PARAMARIBO – De Europese Unie (EU) eist van Suriname dat het de illegale visserij door Surinaamse vissersvaartuigen in Frans-Guyanese wateren aanpakt. Indien ons land dit niet doet, riskeert het een ‘gele kaart’. Een ‘gele kaart’ is een ernstige waarschuwing van de EU. Als Suriname in gebreke blijft effectieve maatregelen te treffen, kan dit leiden tot een ‘rode kaart’, wat inhoudt dat de toegang van Suriname tot de EU-markt voor de export van vis en visserijproducten wordt ontzegd, met alle nadelige economische en sociale gevolgen voor de sector en ons land.

Minister Parmanand Sewdien van Landbouw, Veeteelt en Visserij heeft samen met directeur Parveen Amritpersad en onderdirecteur Zojindra Arjune een gesprek gehad met Cesari Roberto, het hoofd van de Illegal, Unreported and Unregulated Fisheries Policy Unit (MARE.B.4) van de DGMARE bij de Europese Commissie (EC). Ook René van Nes, ambassadeur van de EU, was aanwezig bij de vergadering. Dit gesprek vond plaats naar aanleiding van de aanklacht van Frankrijk over illegale, ongemelde en ongecontroleerde (IOO) visserij in Frans-Guyanese wateren door vissersvaartuigen afkomstig uit Surinaamse wateren.

Tijdens dit gesprek werd duidelijk dat de EU een ‘zero tolerance policy’ toepast tegen landen die niet meewerken in de strijd tegen IOO-visserij, en deze zal ook tegen Suriname worden toegepast. Derhalve wordt van Suriname verwacht dat het ook een ‘zero tolerance policy’ toepast. Suriname is gevraagd hoe op zeer korte termijn de volgende specifieke kwesties aangepakt zullen worden, zoals het inzetten van alle beschikbare middelen van de gewapende machten ter vergroting van de patrouilleactiviteiten, het opruimen van illegale aanlandingsplaatsen, het actualiseren van alle relevante visserij- en visserijgerelateerde regelgeving, het vernietigen van ‘ghost vessels’, vaartuigen zonder naam en registratienummer, het versterken van de samenwerking met de gewapende machten en het Openbaar Ministerie, en het versterken van het directoraat Visserij om de monitoring, controle en surveillance te verbeteren.

Tevens werd gevraagd om meer informatie over het vergunningenbeleid van Suriname, de controle op naleving van vergunningsvoorwaarden (zoals het vesselmonitoringsysteem, het vistuig, het maximaal toegestane motorvermogen en het maximaal toegestane aantal zeedagen), en hoe vaak er over deze zaken gerapporteerd zal worden.

Suriname is gevraagd zijn visserij- en visserijgerelateerde wetgeving, het concept van de Visserijwet, en andere relevante documenten, zoals rapportages van uitgevoerde patrouilles en een overzicht van de reeds getroffen maatregelen, te delen. De EU zal deze doornemen en adviezen uitbrengen over eventuele verbeteringen die moeten worden aangebracht voor een effectieve aanpak van IOO-visserij.

Daarnaast wordt een vragenlijst naar Suriname gestuurd, waarna een beoordeling zal volgen op basis van de antwoorden om te bepalen hoe sterk of zwak Suriname staat in de strijd tegen IOO-visserij. Zeer belangrijk bij de aanpak van de IOO-visserij is volgens de EC goede wetgeving en sterke instituten die tot daadwerkelijke handhaving kunnen overgaan.

De EC verwacht nu de optimale fysieke aanwezigheid van de controlerende autoriteiten op het water en verbetering en versterking van de interdepartementale samenwerking. Essentieel is ook het plan van aanpak van Suriname in de strijd tegen IOO-visserij, gekoppeld aan een tijdschema. Regelmatige rapportages over de voortgang moeten naar de EC worden gestuurd. Verder werd de nadruk gelegd op het belang van goede en regelmatige rapportages, inclusief de sancties die bij de uitgevoerde controles op het water door de marine, de Kustwacht en de politie zijn getroffen, en die via het directoraat Visserij naar de EC moeten worden doorgestuurd.