Ex-voorzitter Landbouwcoöperatie Kwatta dringt aan op aanpak dam Weg naar Zee

14PARAMARIBO – Gewezen voorzitter van de Landbouwcoöperatie Kwatta, tevens ex-minister van Openbare Werken (OW), Ganeshkoemar Kandhai, doet een beroep op de minister van OW om de dam te Weg naar Zee aan te pakken. Hij vreest dat als dit niet spoedig gebeurt, het zeewater de landbouwgronden kan binnendringen. Kandhai maakt zich ernstig zorgen over de komende springvloed van 18 september, omdat er ondertussen scheuren zijn ontstaan in de dam bij de dijk met de zee. Deze dijk was indertijd door OW aangelegd, maar dit was een hulpdam. De dijken zouden alleen kunnen werken als ze regelmatig worden onderhouden, wat niet is gebeurd, want ze zijn doorbroken en niemand doet iets hieraan.

Kandhai geeft aan dat indien er geen oplossing komt voor de springvloed van 18 september, dit ernstige gevolgen kan hebben voor het gebied, voornamelijk de landbouw. Hij vertelt dat indien er niets gedaan wordt de prijzen van groenten nog hoger zullen zijn, aangezien groente in de droge tijd al duur is.  Ook legt hij uit dat met het binnenstromen van het zeewater naar de landbouwgebieden er verzilting van de bodem kan plaatsvinden. Hierdoor wordt de grond voor langere periode onvruchtbaar, waardoor daar voor een langere periode niet aan landbouw kan worden gedaan.

In zijn periode als minister van OW had hij een waterkerende kleidam laten bouwen, vooruitlopend aan een structurele oplossing, zodat het zeewater niet binnen kon stromen. Dit is in de periode 2005-2010 gedaan met de bedoeling dat er regelmatig onderhoud zou moeten plaatsvinden. De dam wordt bij elke springvloed aangetast en als die niet hersteld of onderhouden wordt, krijg je breuken. Dat is nu gebeurd, waardoor het zeewater naar binnenstroomt.

Het herstellen van verzilting duurt zeker anderhalf jaar. Je moet dan veel regen en zoetwater hebben, zodat het zout wordt weggewassen en de bodem weer vruchtbaar wordt. De vrees bij de landbouwers is dus wanneer er niet wordt ingegrepen de gevolgen ernstig kunnen zijn. Als er wordt ingegrepen, ook al is het geen duurzame oplossing, kan het deel dat nog niet verzilt is geraakt nog gebruikt worden om landbouwactiviteiten te ontplooien en de gemeenschap voorzien worden van groenten. Op basis van de ervaring van de afgelopen periode zei de ex-minister verder dat de komende springvloed impact kan hebben dat het zeewater toch naar binnenstroomt, waardoor landbouwterreinen kunnen worden aangetast.

De ex-minister gaf aan dat er veel vruchtbare landbouwgebieden in de kustvlakte worden verkaveld, waardoor er minder gebieden zijn om landbouw uit te oefenen en dus minder groenten kan worden geproduceerd.

De ex-minister gaf aan dat behalve het probleem van de dambreuken ook speelt dat twee sluizen niet functioneren. Als noodoplossing zijn deze met klei dichtgegooid. Hij heeft wel begrepen dat er nieuwe sluizen zullen worden gebouwd. …[+]