Extra lessen noodzakelijk om leerachterstanden weg te werken
PARAMARIBO – Het is noodzakelijk om extra lessen in te zetten. De peilingstoetsen hebben aangegeven dat we achterstanden hebben in de vakken taal, rekenen en lezen. Dit zei minister Henry Ori van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur tijdens de regeringspersconferentie van woensdag.
“Dit zijn de basisvaardigheden en het team zal bezig zijn met het afstemmen met leerkrachten, leerlingen en ouders om extra lessen te volgen. Dit zal op vrijwillige basis gebeuren. Wie niet wil, moet het maar zelf weten, we gaan niemand dwingen. Het gaat erom dat dit experiment stevig wordt opgepakt, zeker in buurten waar het noodzakelijk is. We hebben een aantal buurten en scholen geïdentificeerd die aan dit pilotproject zullen meedoen”, aldus minister Ori.
Verder zei de bewindsman dat er extra activiteiten buiten het curriculum worden ontplooid om de onacceptabele achterstanden aan te pakken, en daar kan niemand tegen zijn. “Onderontwikkeling is een keuze. Als ouders en leerkrachten ervoor kiezen om niet mee te werken, moeten ze dat vooral doen. Maar ik denk dat er genoeg leerkrachten, ouders en verantwoordelijke mensen zijn die gebruik zullen maken van de mogelijkheden die het ministerie zal creëren.”
“De vergelijking met naschoolse opvang gaat hier mank omdat dit daar helemaal niet op lijkt. We hebben het hier over extra lessen die worden verzorgd door gemotiveerde leerkrachten die nog in dienst zijn.” De minister benadrukt dat het een vrije keuze is om uw kinderen hieraan deel te laten nemen, en als leerkrachten niet willen meewerken, zijn er genoeg anderen die dat wel willen.
De naschoolse opvang die door de vorige regering werd ingevoerd, was gewoon een nyang patu geweest, waarvan we de effecten nog steeds niet kunnen inschatten, vertelt Ori verder. “Er is meer dan SRD 90 miljoen schade geleden en we hebben nog steeds onderzoeken lopen bij CLAD. De middagschool zal ook op vrijwillige basis zijn, maar vanuit het ministerie zullen we alles doen om extra mogelijkheden te bieden om achterstanden die door allerlei oorzaken zijn ontstaan in het systeem, aan te pakken. Het is geen verloren schooljaar”, aldus de minister.
Verder haalde Ori aan dat het doorstroombeleid van ex-minister Marie Levens na twee jaar is gestopt, wat betekent dat er dit jaar strengere normen zullen gelden bij de overgang. De resultaten zullen naar verwachting aan de magere kant zijn, daar heb ik voortekenen van gezien, maar het zal nooit een verloren schooljaar zijn. Door de COVID-19-situatie zijn kinderen gemakkelijker overgegaan naar een volgende klas zonder een aantal criteria en normen te hoeven doorstaan. Dit heeft geleid tot een ophoping van zwakkere leerlingen in het systeem en tot minder goede resultaten op scholen. Door middel van huiswerkbegeleiding zijn talent, sport en muziek geïntroduceerd om de jeugd uit sociaal zwakkere buurten bezig te houden. In juli begint de tweede spellingtoets…[+]