Harvard verwijdert kaft van mensenhuid van boek
VERENIGDE STATEN – De Amerikaanse universiteit Harvard heeft een kaft van mensenhuid laten verwijderen van een boek. Dat lag al sinds 1934 in een van de bibliotheken van de universiteit. Pas in 2014 ontdekten onderzoekers dat de kaft van het boek bestaat uit mensenhuid.
Het boek heeft de titel Des destinées de l’âme en het is geschreven door de Fransman Arsène Houssaye rond 1880. Het is een filosofisch boek over de ziel.
De schrijver zou het boek aan een vriend hebben gegeven. Die vriend, een arts, zou de kaft van mensenhuid hebben aangebracht op het boek.
De huid was van een overleden psychiatrische patiënte die door de arts werd behandeld. Ze overleed aan een beroerte en toen niemand haar lichaam claimde, besloot hij haar te villen.
De dokter voegde aan het boek een kaartje toe. Daarop stond dat een boek over de menselijke ziel een menselijke omslag verdient. Ook schreef hij op het briefje dat je de poriën in de huid nog goed kunt zien als je goed kijkt.
De universiteit zegt dat degene van wie de huid was nooit toestemming heeft gegeven voor het gebruiken van haar huid voor het maken van een boekenkaft.
In 2014 noemde Harvard de ontdekking nog “goed nieuws voor bibliofielen en kannibalen”. Critici vonden dat weinig respectvol en wezen op de voorbeeldfunctie van de universiteit, een van de meest prestigieuze wetenschappelijke instellingen in de VS.
Harvard zegt nu in een statement dat de kaft vervangen is om ethische redenen. Ook biedt de universiteit excuses aan voor hoe eerder met het boek en de berichtgeving over de omslag is omgegaan.
De bibliotheek is nu bezig met aanvullend onderzoek naar het boek en naar de anonieme vrouwelijke patiënt. De verwijderde huid krijgt een “respectvolle bestemming”, zegt Harvard.
Over welke dat is zijn verschillende partijen binnen de universiteit en in Frankrijk nu met elkaar in overleg. De universiteit wil zo “de waardigheid herstellen” van de vrouw wier huid werd gebruikt. (NOS)…[+]