Haven Rotterdam verwacht geen ernstig effect van Rode Zee op overslag

Haven Rotterdam verwacht geen ernstig effect van Rode Zee op overslag

ROTTERDAM – De totale overslag in de Rotterdamse haven wordt waarschijnlijk niet “ernstig geraakt” door de situatie in de Rode Zee. Dat is de verwachting van topman Boudewijn Siemons van het Havenbedrijf Rotterdam. De totale overslag is de eerste zes maanden vrijwel gelijk gebleven.

Het havenbedrijf maakte de halfjaarcijfers donderdagochtend bekend. Daaruit bleek ook dat de overslag van containers de afgelopen maanden met 4,2 procent is gestegen. “Je ziet dat de markt zich aanpast aan de omstandigheden”, zei Siemons, daarmee doelend op de situatie in de Rode Zee. Sinds de start van de oorlog in Gaza bestoken Houthi-rebellen uit Jemen, dat aan de Rode Zee ligt, de schepen met raketten. Ze willen hiermee de Palestijnen steunen in de strijd tussen Hamas en Israël.
Om die reden mijden de meeste vrachtschepen al maandenlang de Rode Zee. Ook de meeste Nederlandse schepen varen een alternatieve en vaak langere route. Doordat ze een langere route afleggen, is er een tekort aan beschikbare schepen ontstaan. Siemons verwacht wel dat de krapte bij de schepen zich “ietsje oplost”. In de tweede helft van dit jaar komen er namelijk ook weer nieuwe vaartuigen bij.
“Dus je ziet dat het er wat langer over doet, maar het komt er uiteindelijk wel”, benadrukte Siemons. Hij wijst er ook op dat het aantal containers dat de haven verwerkt, toeneemt. Voor dit hele jaar verwacht de grootste haven van Europa een lichte stijging van de totale overslag. De betrouwbaarheid en voorspelbaarheid van de vaarschema’s nemen door alle aanpassingen wel af. Vorige maand kwam gemiddeld 28 procent van de schepen op tijd aan in de haven. Normaal gesproken mikt de haven erop dat 70 à 80 procent van de schepen arriveert binnen 24 uur van hun vaarschema.
Ook zijn de containerprijzen meer dan verdubbeld ten opzichte van een half jaar geleden en vier tot vijf keer zo hoog als normaal. De prijs voor een container bedraagt nu tegen de $8.000. Dat heeft ook invloed op de kosten van de producten in die containers. Normaal gesproken ligt de prijs van een container rond de $1.500 tot $2.000. Tijdens de coronapandemie waren de tarieven nog veel hoger.
Hoe de prijzen zich dit jaar ontwikkelen, weet Siemons niet. “Maar als dezelfde groei langzaam blijft doorzetten en er komen nieuwe schepen bij, zou het niet naar covid-niveaus moeten gaan. “Daarbij houdt hij wel een flinke slag om de arm. “Dat is logisch redenerend en er zijn nog twintig dingen die dat weer zouden kunnen verstoren.” (NU)…[+]