Hongarije gaat Nederland volgen met aanvraag opt-out voor asiel en migratie

HONGARIJE – Hongarije gaat in navolging van Nederland in Brussel een aanvraag doen voor een uitzonderingspositie voor het Europese asielbeleid. Dat schreef de Hongaarse minister voor Europese Zaken János Bóka dinsdagavond op X. Volgens Bóka is “drastische actie” nodig. Hongarije zal daarom “de noodzakelijke wettelijke en bestuurlijke stappen nemen”. Maar Hongarije blijft een toegewijd lid van de Schengenzone, zegt de minister.

 

De Europese Commissie ontving woensdag een brief van minister Marjolein Faber (Asiel en Migratie). Daarin schrijft ze dat Nederland een uitzonderingspositie wil voor het Europese asielbeleid. Zo’n opt-out wil Nederland bij een wijziging van het EU-verdrag. De EU-regels voor asiel en migratie “blijven bindend voor Nederland”, benadrukte een woordvoerder van de Europese Commissie in een reactie op de brief. Dat blijft zo tot een eventuele wijziging van het EU-verdrag.

 

Lidstaten van de Europese Unie kunnen op elk beleidsterrein vechten voor een opt-out, maar alleen bij de totstandkoming van een nieuw EU-verdrag. Het laatste verdrag, dat van Lissabon, stamt uit 2007. Een nieuw verdrag is vooralsnog niet aan de orde. Bovendien is het niet de Europese Commissie die zo’n opt-out moet goedkeuren, maar de lidstaten en het Europees Parlement. Alle regeringsleiders moeten unaniem instemmen met een uitzonderingspositie voor een ander. Dat is dus ook een kwestie van elkaar iets gunnen.

 

Of andere lidstaten Nederland zo’n opt-out voor asielbeleid zullen gunnen, is zeer de vraag, als het al aan de orde komt. In absolute aantallen was het Duitsland dat vorig jaar het grootste aantal asielaanvragen te verwerken kreeg. Onze oosterburen worden gevolgd door Spanje en Frankrijk. Nederland staat op een zevende plaats. Per duizend inwoners staat Nederland zelfs op een dertiende plaats, valt te lezen in de Staat van Migratie, het jaarlijkse rapport van het kabinet. (NU.nl)…[+]