IMF-programma verlengd

IMF-CORR

PARAMARIBO –  Het programma van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) wordt verlengd tot begin 2025. Het was aanvankelijk de bedoeling dat het programma dit jaar afgerond zou worden. Intussen is het IMF bezig met de zesde IMF-review van het Herstelprogramma voor eventueel de volgende tranche van USD 55 miljoen.

Op een persconferentie woensdag heeft president Chandrikapersad Santokhi gezegd dat er nog een aantal zorgpunten is. Een van de zorgpunten is dat ons land nog steeds niet genoeg inkomsten binnenkrijgt. Aan de andere kant merkt het staatshoofd op dat de uitgaven juist meer zijn geworden. “Onze inkomsten zijn teruggelopen, vanuit alle ministeries, vanuit belastinginkomsten, uit btw, vanuit de douane en vanuit alle instituten die een bijdrage moeten leveren”, aldus de president. Santokhi heeft aan alle ministers de opdracht gegeven na te gaan waaraan dit ligt.

President Santokhi en een delegatie van het IMF, onder leiding van Anastasia Guscina, hielden dinsdag een belangrijke bijeenkomst. Tijdens deze ontmoeting werd de voortzetting van de IMF-steun aan Suriname besproken, met speciale aandacht voor maatregelen ter bevordering van economische stabiliteit en de aanpak van corruptie. Beide partijen zijn bereid verder samen te werken voor duurzame ontwikkeling.
Tijdens de bijeenkomst is onder meer gesproken over de maatregelen die Suriname heeft genomen om de macro-economische stabiliteit te handhaven. Onderwerpen zoals de voortgang van sociale projecten en het subsidiebeleid van de Surinaamse regering kwamen aan bod. IMF-delegatieleider Guscina benadrukte de vastberadenheid van het IMF om Suriname te blijven ondersteunen en kondigde aan dat het team verdere besprekingen zal voeren over gerelateerde onderwerpen. Ze sprak de hoop uit binnenkort weer een ontmoeting met president Santokhi te hebben.

“De IMF-steun is belangrijk bij het bevorderen van de economische veerkracht van Suriname.” President Santokhi gaf daarbij aan dat het terugdringen van corruptie in het land bijzonder essentieel is. Het staatshoofd benadrukte zijn inzet voor transparantie, goed bestuur en versterking van institutionele capaciteit als essentieel voor duurzame ontwikkeling. De bijeenkomst toonde niet alleen de voortzetting van de economische samenwerking tussen Suriname en het IMF, maar ook de vastberadenheid van de regering om actief met internationale partners samen te werken aan economische stabiliteit en welvaart…[+]