Italië schiet scorende Modric naar huis

08-Italië-schiet-scorende-Modric-naar-huis

VOETBAL – Italië heeft zichzelf op het nippertje weten te plaatsen voor de knock-outfase van het EK. Een ware heldenrol leek in eerste instantie weggelegd voor routinier Luka Modric. Hij miste eerst een strafschop, maar maakte daarna de openingsgoal van de wedstrijd. In de laatste minuut maakte Mattia Zaccagni echter gelijk: 1-1.
Voor Italië en Kroatië stond er veel op het spel tijdens hun duel in Leipzig. Kroatië moest winnen van de Italianen om de knock-outfase te bereiken. Italië had genoeg aan een gelijkspel. De eerste helft verliep gelijkopgaand. Kroatië wist dat het meer risico moest nemen, aangezien de regerend Europees kampioen genoeg had aan een gelijkspel. De grootste kans van de eerste helft was echter voor Italië. Centrumverdediger Alessandro Bastoni kopte op doel, maar de uitblinkende Dominik Livakovic redde fraai voor Kroatië.
Pas na 54 minuten werd de wedstrijd echt levendig, toen Kroatië een strafschop kreeg na hands van invaller Davide Frattesi. Modric zag zijn penalty gestopt worden door Gianluigi Donnarumma, maar kort daarna scoorde hij alsnog. Met een lange bal bracht de ervaren speler Kroatië op voorsprong. Hierdoor is Modric nu de oudste doelpuntenmaker ooit op een EK-eindronde.
Na Modric’s goal lag de druk weer bij de Italianen en dat was merkbaar. Met kans op kans zette Luciano Spalletti’s ploeg de Kroaten onder druk, maar het doelpunt bleef uit. Na een slopende wedstrijd kwam Italië in de 98e minuut alsnog langszij. Invaller Zaccagni scoorde op prachtige wijze de 1-1, waardoor Italië zich plaatste voor de achtste finale tegen Zwitserland. Voor Kroatië is het EK voorbij en ook de nationale held Modric moet naar huis. (VP)…[+]

Luka Modric (links) in duel met Riccardo Calafiori van Italië om de bal. (Foto: ESPN)