Japan wil meer baby’s en vraagt jongeren waarom ze niet trouwen

JAPAN – De Japanse overheid neemt nieuwe maatregelen in de hoop het geboortecijfer op te krikken. Nog nooit werden er zo weinig baby’s geboren in het land. Daarom gaat de regering in gesprek met jongeren, om ze te vragen waarom ze niet willen trouwen.

De Engelse krant The Guardian schrijft vrijdag dat Japan sindskort een speciale werkgroep heeft. Die moet jongeren stimuleren om meer te daten en zo een geschikte partner te vinden. Leden van de werkgroep vragen aan jongeren waarom ze niet willen trouwen. Japan ziet in het stimuleren van het huwelijk een belangrijke manier om het aantal geboortes te bevorderen. Ongehuwde Japanners krijgen veel minder kinderen dan hun getrouwde landgenoten. Vorig jaar waren er minder dan 500.000 huwelijken, het kleinste aantal in bijna honderd jaar tijd. Daar komt nog bij dat het aantal geboortes kleiner is dan ooit. Vorig jaar ging het om ruim 700.000 geboortes, bijna 6 procent minder dan in het jaar ervoor.

Dat is met het oog op de vergrijzing in Japan een groot probleem. Want om de pensioenen veilig te stellen en goede zorg te kunnen bieden, moeten er genoeg mensen werken. Anders krijgt het land te weinig belastinggeld binnen en moeten de overheidsbudgetten naar beneden worden bijgesteld. Of de nieuwe overheidscampagne gaat werken, is nog maar de vraag. Japan probeert al jaren om het geboortecijfer op te krikken. Zonder succes. Zo schrijft persbureau AP dat de de bevolking al zestien jaar lang krimpt. Het land telt nu nog 125 miljoen inwoners. Volgens prognoses zijn dat er in 2070 nog maar 87 miljoen.

Om die krimp tegen te gaan, wil Japan jaarlijks meer dan 24 miljard euro investeren. Met dat geld moet onder andere de kinderopvang worden gestimuleerd. Ook krijgen ouders een maandelijkse toelage van zo’n 100 euro voor elke pasgeborene tot twee jaar oud. Zorgen over de hoge kosten van levensonderhoud zijn volgens onderzoeken een belangrijke reden dat jonge Japanners geen kinderen willen. Ook vinden ze het opbouwen van een carrière vaak belangrijker dan het krijgen van kinderen. In Zuid-Korea speelt hetzelfde: daar is het geboortecijfers nóg lager dan in Japan. (NU.nl)…[+]