Kabinet wil uitgeprocedeerde Afrikaanse asielzoekers naar Uganda sturen
EUROPA/UGANDA – Het kabinet verkent de mogelijkheid om uitgeprocedeerde asielzoekers op te vangen in Uganda. Minister Klever voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingshulp heeft tijdens een werkbezoek aan dat land gezegd dat het aan haar collega Faber van Asiel is om het idee uit te werken. De Ugandezen staan niet onwelwillend tegenover het plan.
Binnen Europa gaan de laatste tijd steeds meer geluiden op om te werken aan zogenoemde terugkeerhubs. Dat zijn plekken buiten de Europese Unie, waar afgewezen asielzoekers moeten worden opgevangen. Vanuit daar moeten ze dan terug naar het land van herkomst.
Nederland heeft het oog laten vallen op Uganda, een land in het oosten van Afrika dat nu al veel vluchtelingen opvangt. Het plan moet nog verder worden uitgewerkt, maar de kern is dat Afrikaanse asielzoekers die in Nederland zijn afgewezen voor asiel, uitgezet en opgevangen moeten worden in Uganda. Het land wordt daarvoor dan financieel gecompenseerd. Daarbij zal het om afgewezen asielzoekers uit landen uit de regio gaan, en ook uit Uganda zelf. Hoeveel landen precies onder ‘de regio’ vallen, daarover moet worden onderhandeld. Want een deal met Uganda ligt er nog niet.
Voor het kabinet is het belangrijk dat uitgeprocedeerden teruggaan naar het land van herkomst. En daar stokt het soms”, zegt minister Klever. “We hebben een lange relatie met Uganda en het is een gastvrij land. En asielminister Faber gaat de mogelijkheden verder uitpluizen.” Klever wil niet verder ingaan op het plan en verwijst naar asielminister Faber. De Ugandese minister van Buitenlandse Zaken Odongo liet na afloop van een ontmoeting met Klever weten open te staan voor gesprekken.
Hoe er in Nederland over wordt gedacht moet nog blijken. Alle vier de coalitiepartijen hebben zich eerder wel positief uitgelaten over de terugkeerhubs. En de vorige samenstelling zag de Tweede Kamer wel iets in een voornemen om asielzoekers, die nog in de procedure zaten, op te vangen in Rwanda. Nu zou het dus gaan om uitgeprocedeerde asielzoekers.
De afgelopen tijd zijn ook andere Europese landen bezig geweest met plannen om migranten over te brengen naar andere landen. Zo wil Duitsland Afghanen naar Oezbekistan sturen. Het buurland van Afghanistan zou daar dan ontwikkelingshulp voor terugkrijgen. Daarbij heeft Duitsland toegezegd meer Oezbeekse arbeidsmigranten toe te laten. (NOS)…[+]