KLM roept reizigers geannuleerde of ernstig vertraagde vluchten op niet naar Schiphol te komen

KLM roept reizigers geannuleerde of ernstig vertraagde vluchten op niet naar Schiphol te komen

AMSTERDAM  –  In Nederland en over de rest van de wereld ondervinden veel bedrijven en particulieren flinke problemen door een internationale computerstoring. Op Schiphol heeft het impact op vluchten, ziekenhuizen moeten operaties uitstellen, bussen rijden niet, meerdere sites zijn onbereikbaar en computers van particulieren starten niet op. De storing is ontstaan door een grote uitval ’na een software-update’ bij het cyberbeveiligingsbedrijf CrowdStrike. Inmiddels zegt het bedrijf een oplossing voor het probleem te hebben gevonden. “Het probleem is geïdentificeerd, geïsoleerd en er is een oplossing geïmplementeerd”, aldus de CEO van Crowdstrike.

KLM roept passagiers op niet naar Schiphol te komen als hun vlucht geannuleerd is of ernstige vertraging heeft door de wereldwijde computerstoring. Het vliegverkeer is op dit moment beperkt door de storing.

“Dit betekent dat klanten rekening moeten houden met vertragingen en annuleringen. We roepen passagiers op niet naar de luchthaven te komen als hun vlucht niet vertrekt of ernstig vertraagd is. Wij realiseren ons dat dit voor groot ongemak zorgt bij onze klanten, zeker nu de zomervakantie net is begonnen. KLM werkt met man en macht aan het herstel van de operatie. Wij adviseren passagiers de website KLM.com of de KLM-app in de gaten te houden voor actuele informatie over hun vlucht”, aldus een verklaring.

KLM zei eerder al dat het niet mogelijk is om vluchten af te handelen, onder meer door problemen bij het inchecken. De maatschappij zag zich daarom genoodzaakt om de operatie grotendeels te staken.

De grote storing door de update bij cybersecuritybedrijf Crowdstrike komt op één van de drukste dagen op Schiphol. Vrijdag verwacht de luchthaven 200.000 reizigers, laat Schiphol-woordvoerder Hans van Kastel weten. Er stonden 1400 vluchten in de planning.

Een aantal vluchten is geannuleerd, aldus Van Kastel. “Vanmorgen zag het er naar uit dat er heel veel vluchten geschrapt moesten worden. Maar dat valt hartstikke mee. Wel zijn er veel vertragingen. Daar moeten reizigers rekening mee houden. Dus check voor je van huis gaat of je vlucht doorgaat en zo ja, bedenk dan dat het lang kan duren. Spijtig, maar zo is het.”

Tot wanneer de storing duurt, kan Van Kastel niet zeggen. “Ik heb gehoord dat Crowdstrike het probleem heeft gevonden en gaat oplossen. We weten niet hoe lang dat duurt. Maar ook als het probleem is opgelost moeten de vliegmaatschappijen de achterstanden nog unhalen. Het zal een drukke en lange dag blijven hier.”

Ook veel andere luchtvaartmaatschappijen en luchthavens in de wereld zijn geraakt door de storing. Air France meldt dat zij vooralsnog weinig last hebben van de storing. Enkel vluchten naar Amsterdam en Berlijn zijn verstoord. Enige vertragingen blijven mogelijk.

TUI vraagt reizigers wel naar de luchthaven te komen. De luchtvaartmaatschappij gaat ervan uit dat hun vluchten met vertraging gewoon zullen vertrekken. Reisorganisatie TUI Nederland laat vakantiegangers op Schiphol handmatig inchecken in verband met de computerstoring, waarvan tal van bedrijven in de wereld momenteel last hebben. Daardoor duurt het inchecken langer, maar volgens een woordvoerster is het streven om alle vakantiegangers vrijdag nog wel weg te laten vliegen.

 “Er is ook een storing in het inchecksysteem. Daarom hebben we extra mensen van onze balie gestuurd om de afhandelaar te helpen met iedereen handmatig inchecken”, aldus de zegsvrouw, die verder nog niets kan zeggen over wat er gebeurt als mensen vrijdag toch nog niet zouden kunnen vertrekken.

Het IT-beveiligingsbedrijf Crowdstrike zegt dat het het probleem heeft geïdentificeerd, geïsoleerd en een oplossing heeft geïmplementeerd voor de wereldwijde computerstoring. Veel van degenen die getroffen zijn door de IT-storingen vanochtend, hebben Crowdstrike ervan beschuldigd een update uit te brengen, die de wereldwijde problemen mogelijk heeft veroorzaakt.

Crowdstrike’s CEO, George Kurtz, heeft de volgende verklaring afgelegd: “Crowdstrike werkt actief samen met getroffen klanten vanwege een defect dat is gevonden in een enkele content-update voor Windows-hosts. Mac- en Linux-hosts zijn niet getroffen. Dit is geen beveiligingsincident of cyberaanval. Het probleem is geïdentificeerd, geïsoleerd en er is een oplossing geïmplementeerd.”

Kurtz benadrukt daarnaast dat de storing niet in veroorzaakt door cyberaanvallen.

Crowdstrike is een cyberbeveiligingsservice ontworpen om internetschendingen of hacks voor de grootste bedrijven ter wereld te stoppen. Een software-update die het bedrijf uren geleden heeft uitgebracht, wordt geacht achter de wereldwijde storingen te zitten. (De  Telegraaf)…[+]