Kortgedingzaak gedupeerde ambtenaren in behandeling

PARAMARIBO – Een handjevol leerkrachten verzamelde zich gistermorgen bij het kantongerecht aan de Grote Combéweg, waar de behandeling plaatsvond van de kortgedingzaak van de gedupeerde ambtenaren, die uit het bestand zijn gehaald, tegen de Staat. Nicole Jonathas, Nederlands docent, vertelt dat zij pas dinsdag haar salaris over de maand mei heeft ontvangen. Ondanks dat zij haar salaris heeft ontvangen heeft zij ervoor gekozen de andere gedupeerden toch te ondersteunen. Zij vertelt dat het een grote chaos is op het Ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur (OWC), waardoor het loon van honderden ambtenaren is stopgezet. Jonathas heeft kritiek op de ministers van Binnenlandse Zaken (BIZA) en OWC. Zij zegt dat die een grote blunder hebben begaan door ambtenaren niet op tijd te betalen. Jonathas zegt dat de slogan van de minister van OWC is ‘geen enkel kind blijft achter’, maar dat dit niet blijkt uit zijn handelen. Zij vraagt zich af wie de leerlingen zal trekken als de ministers zijn collega’s laat gaan. Ze beschuldigt de bewindsman ervan zijn verantwoordelijkheden niet op zich te nemen en stelt dat zijn excuses niet hebben geleid tot het storten van salarissen op 24 mei, waardoor velen zonder geld zitten, ondanks dat zij arbeid verricht hebben. Ze concludeert dat deze blunder het onderwijs dieper in een crisis heeft gestort en geeft aan dat de ministers van BIZA en OWC in haar ogen ongeschikt zijn voor hun functie.

Reita Madhuban, advocaat van de gedupeerde ambtenaren, verwacht volgende week uitspraak in de zaak. Ze beschrijft de zaak als helder: ambtenaren zijn niet betaald zoals wettelijk vereist, en ze hebben geen kans gehad zich te verweren. Ze wijst op de nalatigheid bij het hanteren van de Personeelswet en het ontbreken van een juiste regeling voor tuchtstraffen. Ze benadrukt dat honderden ambtenaren zijn benadeeld door het uitblijven van hun salaris en dat er ernstige financiële gevolgen zijn, zoals het niet kunnen betalen van hypotheken en boetes.

Mike Noersalim, voorzitter van de Hervormings- en Vernieuwings Beweging en voormalig minister van BIZA, benadrukt dat de Personeelswet duidelijk is. “Werknemers hebben gewerkt en moeten hun salaris uiterlijk aan het einde van de maand ontvangen. Dat is niet gebeurd. De mensen zijn gecriminaliseerd en daarover moet er recht worden gesproken.” Hij hoopt dat de rechter gerechtigheid zal spreken en pleit voor onmiddellijke betaling en compensatie voor de geleden schade. De situatie illustreert de ernstige gevolgen van de nalatigheid van de overheid en de impact daarvan op de betrokken ambtenaren, die dringend financiële zekerheid nodig hebben…[+]