Kranslegging symbool voor moed en durf gesneuvelde militairen Koreaanse Oorlog
PARAMARIBO – In het kader van de start van de derde editie van de Jungle Warfare and Instructors Course 2024 (JWIC) in Suriname is dinsdag een krans gelegd bij het Koreaans Oorlogsmonument aan de Waterkant. In haar toespraak benadrukte minister Krishna Mathoera van Defensie dat het nalatenschap van militairen onsterfelijk is.
“Wij zullen hen daarom blijven gedenken en eren voor hun moed en durf om onverschrokken ver van huis te beschermen en te verdedigen. Waarden die ons nu, na 70 jaar, nog bijzonder dierbaar zijn”, stelde de bewindsvrouw.
Tijdens de Koreaanse Oorlog (1950-1953) zijn in totaal 121 Nederlandse en 2 Surinaamse militairen gesneuveld. Volgens de minister zijn waarden als soevereiniteit, territoriale integriteit, vrede, veiligheid, menselijke waardigheid, zelfbeschikking, vrijheid, solidariteit en humaniteit essentieel en fundamenteel voor vreedzaam samenleven en de vooruitgang van volkeren in verschillende landen. Ook onderlinge betrekkingen, gebaseerd op respect en vertrouwen, zijn van groot belang.
Minister Mathoera is blij dat de Surinaamse defensieorganisatie zich de afgelopen periode extra heeft ingezet voor internationale samenwerking. “En dat we breed ondersteund zijn geworden door onze vrienden. En het zijn deze waarden van solidariteit en humaniteit die bijgedragen hebben aan de vorming van onze militairen en het verruimen van ons militair en logistiek potentieel. Deze capaciteitsversterking stelt ons beter in staat om onze verantwoordelijkheid, om vrede en veiligheid in eigen land op orde te hebben. Waardoor je bijdraagt aan vrede en stabiliteit in de regio en de wereld. En ik ben al onze partners zeer erkentelijk daarvoor”, aldus de minister.
Brigadegeneraal Frank Grandia, commandant van de 11 Luchtmobiele Brigade uit Nederland, gaf aan dat de militairen zich tijdens deze oorlog niet lieten leiden door angst voor het onbekende, maar klaarstonden om op te komen voor vrede en veiligheid. Hij wees erop dat de oud-strijders Wilfred van Gomm en August Hermelijn, die ook aanwezig waren op deze ceremonie, helden zijn. “Deze helden, die veteranen heten, zijn de dragers van verhalen die nooit vergeten mogen worden. Zij hebben met hun inzet en offers mede onze vrijheid mogelijk gemaakt. Ik ben blij en dankbaar dat dit monument er is, omdat we hier stil kunnen staan bij deze specifieke gebeurtenis. Dit monument gaat ook over ons, over onze gedeelde geschiedenis, over Nederland en Suriname. Landen die ver van elkaar liggen, maar ook zo enorm met elkaar vervlochten zijn. Onze militairen, onze krijgsmachten, vochten als één eenheid. Samen hebben zij bewezen dat we, wanneer het echt nodig is, elkaar altijd zullen vinden. Ik hoop ook dat we elkaar altijd zullen blijven vinden”, aldus brigadegeneraal Grandia.…[+]