Kroatië moet vrezen voor uitschakeling

Kroatië-moet-vrezen-voor-uitschakeling

VOETBAL – Albanië heeft in extremis een punt gepakt tegen Kroatië op het EK voetbal. Kroatië maakte een 0-1 achterstand goed, maar kreeg diep in de blessuretijd nog de 2-2 om de oren.

Kroatië had wat recht te zetten na de 3-0 nederlaag tegen Spanje van afgelopen zaterdag. Met Josip Sutalo in de basis was het begin nog goed, maar na elf minuten ging het mis. Qazim Laçi kreeg de bal indraaiend voor, en knikte raak achter de weinig overtuigende doelman Dominik Livakovic.  Ook na het doelpunt speelde Albanië erg overtuigend. Het vergat zichzelf te belonen en de voorsprong te verdubbelen. Kansen daarvoor waren er genoeg. Elseid Hysaj, Kristjan Asslani en Rey Manaj werden allemaal gevaarlijk.

Na rust tapte Kroatië uit een ander vaatje. In een verwoede poging om de twee EK-nederlaag op een rij af te wenden, werd de ploeg van bondscoach Zlatko Dalic steeds gevaarlijker. Het verzet van Albanië, dat zelf ook nog wat speldenprikjes uitdeelde, brak uiteindelijk in de 74e minuut. Andrej Kramaric kapte zijn tegenstander uit en scoorde, uitgerekend op zijn verjaardag.  Meteen daarna zette Kroatië aan voor een tweede doelpunt, en daar hoefde het niet lang op te wachten. Nog geen twee minuten na de 1-1 was het alweer raak. Luka Susic schoot raak via de Albanese verdediger Klaus Gjasula.

Albanië zette in de slotfase nog één keer aan in de jacht op een gelijkmaker, en die kwam er ook. Uitgerekend Gjasula, die even daarvoor een eigen goal had gemaakt, rondde af na een fraaie aanval: 2-2. Kroatië heeft nu één punt uit de eerste twee wedstrijden, evenals Albanië. De andere twee landen uit groep B, Spanje en Italië, staan vandaag tegenover elkaar.                                                        (VP)