Loonsverhoging van 20 procent voor ambtenaren en aan hen gelijkgestelden
PARAMARIBO – Ambtenaren en met aan hen gelijkgestelden mogen een loonsverhoging van 20 procent tegemoetzien. Dit zijn de regering en de samenwerkende vakbonden (Ravaksur plus) maandagavond overeengekomen.
Daarnaast wordt het bedrag van SRD 3.500 dat als koopkrachtversterking werd uitbetaald, in het salaris opgenomen. Over de uitvoering en fasering hiervan wordt nog verder onderhandeld. De gesprekken over de energietarieven worden voortgezet, waarbij beide partijen reeds dicht bij een overeenstemming zijn. De regering blijft daarnaast in overleg met de overige vakbonden, meldt de Communicatie Dienst Suriname.
President Chandrikapersad Santokhi gaf na het bereiken van het principeakkoord aan dat de onderhandelingen in een goede sfeer hebben plaatsgevonden. “Het waren lange gesprekken, maar in een open en eerlijke sfeer. Het resultaat is uiteindelijk een mooie uitkomst.” Het staatshoofd sprak zijn dank uit aan de vakbonden voor hun constructieve houding en bijdrage met voorstellen en ideeën. Hij gaf tevens aan dat de vruchten van het prudente beleid van de regering steeds zichtbaarder worden. De koers is aan het dalen en stabiliseert zich verder, terwijl de inflatie sterk is teruggedrongen. “Het vertrouwen in de SRD en de waarde van onze munt neemt toe. Doordat de inflatie is teruggedrongen, is er minder ontwaarding van de middelen van de burgers.”
De vakcentrales en bonden waarmee overeenstemming is bereikt, werden vertegenwoordigd door onder anderen Michael Miskin (CLO), Armand Zunder (PWO), Robby Berenstein (C-47), Glenn Swamipersad (BPOW), Reshma Mangre (BvL/ALS) en Marcelino Nerkust (FOLS).
President Santokhi merkte op dat de regering in goed overleg blijft met alle partijen en streeft naar breed draagvlak voor de bereikte resultaten. De loonsverhoging houdt direct verband met de toelagen, overuren en pensioenen van zowel ambtenaren als gepensioneerde landsdienaren. De uitvoering van de overeenkomst zal zodanig geschieden dat de macro-economische stabiliteit wordt beschermd.
Aan de zijde van de regering waren onder anderen de ministers Albert Ramdin (Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking), David Abiamofo (Natuurlijke Hulpbronnen), Stanley Raghoebarsing (Financiën en Planning), Steven Mac Andrew (Arbeid, Werkgelegenheid & Jeugdzaken), Bronto Somohardjo (Binnenlandse Zaken) en Kenneth Amoksi (Justitie en Politie) aanwezig…[+]