Meer ziekenhuizen in financiële problemen, bedreigt uitvoering Zorgakkoord

8 (04.00 uur)Meer ziekenhuizen in financiële problemen

NEDERLAND – De ziekenhuizen in Nederland halen nog maar net een financiële voldoende waardoor ze nog niet in de problemen komen. Maar de noodzakelijke investeringsruimte ontbreekt om de grote hervormingen, zoals die in het Integraal Zorgakkoord (IZA) zijn afgesproken, tot een succes te maken. Dat concludeert accountantskantoor BDO in zijn jaarlijkse rapportage over de financiële situatie van de ziekenhuissector. Van de 60 onderzochte algemene ziekenhuizen scoren er 35 over het jaar 2023 een voldoende. In 2022 waren dat er nog 55. BDO benadrukt dat de kwaliteit van zorg niet ondermaats is, het gaat om het financiële plaatje.

Het gemiddelde rapportcijfer voor algemene ziekenhuizen valt met een 5,5 veel lager uit. In 2022 was het met een 7,1 nog een ruime voldoende. Deze verslechtering komt ook enigszins doordat BDO de onderzoeksmethode heeft aangepast. Onderdelen als de investerings- en financieringscapaciteit van de ziekenhuizen wordt meegewogen en juist daar zit de achilleshiel. Bijna de helft van de ziekenhuizen behaalde in 2023 slechts een rendement van onder de 1 procent. De ziekenhuizen die het best presteren, kwamen niet boven de 1,5 procent uit. Dat betekent dat zo’n ziekenhuis bij een omzet van 100 euro niet meer dan 1,50 euro overhoudt om te investeren.

Deze flinterdunne marge is niet voldoende om zowel de stijgende kosten van personeel en verouderde gebouwen als de noodzakelijke investeringen voor medische innovaties, digitalisering, vergroening en nieuwe gebouwen te financieren. Als deze trend niet wordt gekeerd, komt de uitvoering van het Integraal Zorgakkoord in gevaar, waarschuwt BDO. (NOS)…[+]