Meisjesbesnijdenis blijft illegaal in Gambia: parlement tegen wetsvoorstel

BANJUL –  In Gambia heeft het parlement tegen een omstreden wetsvoorstel gestemd om het verbod op vrouwenbesnijdenis op te heffen. Het voorstel, dat door conservatie parlementsleden was ingediend, leidde in de afgelopen maanden tot veel onrust in het Afrikaanse land.

Bij veel inwoners bestond de vrees dat Gambia als eerste land ter wereld het verbod op meisjesbesnijdenis, oftewel vrouwelijke genitale verminking (vgv), weer zou opheffen. De ingreep is sinds 2015 verboden in het land, maar wordt in het geheim nog veel uitgevoerd.

Volgens Unicef is bijna driekwart van de meisjes en vrouwen tussen 15 en 49 jaar besneden, een van de hoogste percentages ter wereld. In Gambia is meisjesbesnijdenis vooral cultureel geworteld, maar wordt de ingreep door een aantal islamitische leiders een religieus belang toegedicht. Veel imams en religieus geleerden verwerpen deze praktijk. Ook binnen sommige christelijke gemeenschappen worden meisjes besneden.

Dat het parlement het wetsvoorstel heeft afgewezen, maakt veel los in Gambia. “Ik ben heel trots, vandaag is het feest”, zegt parlementslid Gibbi Mballow over de telefoon vanuit hoofdstad Banjul tegen NOS-correspondent Saskia Houttuin. Hij is een van de weinige parlementsleden die zich openlijk durfde uit te spreken tegen meisjesbesnijdenis. “Ik zie dit als de afsluiting van een moeilijke periode.”

In de afgelopen maanden ontving Mballow veel reacties, van pesterige berichten op WhatsApp tot serieuze doodsbedreigingen. Dat een meerderheid van het parlement nu tóch achter hem staat, is volgens Mballow te danken aan de vele voorlichtingsbijeenkomsten en praatsessies die in het land zijn georganiseerd. “Het bewijs was onomstotelijk: meisjesbesnijdenis is schadelijk en een schending van vrouwenrechten.”

Voor Mballow was zijn strijd ook persoonlijk. Hij is vader van vier dochters. Een aantal jaren geleden werden ze door hun oma (de moeder van Mballow) stiekem meegenomen en besneden. Zijn op een na jongste bloedde zo hevig dat ze in het ziekenhuis belandde. “Pas daarna heeft mijn moeder het begrepen”, zegt Mballow. “Nu steunt ze mij.”

Het verbod mag dan wel in stand blijven, maar dat betekent niet dat de discussie daarmee klaar is. Sinds het verbod in 2015 worden meisjes nog altijd in het geheim besneden. “De wet is duidelijk”, zegt Mballow. “Wat ik wil, is dat we overal voorlichting gaan geven. Vanuit de gezondheidszorg moet beter worden gecontroleerd; als men een besneden meisje ontdekt, moeten de daders worden vervolgd.” “Ik wil een vader zijn die de kinderen in ons land beschermt. Voor mijn eigen dochters was ik te laat, maar voor heel veel andere meisjes kunnen we dit nog voorkomen.” (NOS)…[+]